Росфейк про українську школу: У Львові діти вчать напам’ять гімн Польщі

Фактчек

Підробка батьківського чату та відкритий урок історії про польську символіку для «адміністрації»

У російських телеграм-каналах, соцмережі Твіттер та низці сумнівних проросійських видань поширили допис, який проілюстрували скріншотом нібито з чату для батьків львівської школи №6. У ньому буцімто вчителька інформує про відкритий урок історії, на який діти мають вивчити гімн і державну символіку Польщі. А наприкінці вона пише: «Будуть люди з адміністрації. Це дуже важливо!!!». Тобто створює зв’язок «польської теми» з місцевою владою.

Це фейк. По-перше, у Львові немає школи №6, а є ліцей №6 Львівської міської ради. Це підтвердили й в Управлінні освіти Львівської міської ради.

По-друге, в коментарі Укрінформу представники ліцею №6 Львівської міської ради повідомили, що інформація щодо такого домашнього завдання для відкритого уроку не відповідає дійсності.

Також на підробку «батьківського чату» вказує чинний розклад занять, розміщений на сайті ліцею. У скріншоті йдеться, що «відкритий урок історії» має розпочатися об 11:15. З розкладу ж видно, третій урок у школі починається о 10:55, а четвертий об 11.55.

Фейки про українську школу – один із прийомів, до якого не вперше вдаються російські пропагандисти задля просування наративу про окупацію Заходу України Польщею.

Дмитро Бадрак