Мода 2023: це смак, унікальність, відчуття міри. А чи багато грошей?

Весна, пора яскравих кольорів, легкості, стилю та свіжості. І воєнна весна – не виняток, попри все

Люди, особливо молоді, і весною 2023-го так само прагнуть виокремитися, бути в центрі уваги. Світ моди вже продиктував, що саме буде в тренді, починаючи від кольорів, аксесуарів, принтів - і до повноцінних образів. Більшість з нас має сталий стереотип щодо того, що стильний одяг це завжди дорого. Адже це або брендові речі купувати, або кожен день придумувати собі нові образи. Чи можна витрачати мінімум коштів і виглядати не гірше моделей на подіумах? Відповідь: однозначно - «Так».

Спочатку: так що все-таки в моді

Кольорова гама весни-2023 досить таки різноманітна. Але бежевий колір або «Вершкове масло» чудово пасує до будь-якого образу, особливо це стосується суконь. Тож це – в центрі уваги. А якщо ви особистість смілива та яскрава, то й «дикий» рожевий або фуксія — саме для вас. Ну і звісно трав’яний або зелений — колір пробудження після зими. 

Про принти. Одним з актуальних принтів буде «вічний» горошок будь-якого розміру. Неважливо чи це буде сукня, чи костюм, але не використовуйте надто багато речей в горошок в одному образі. «Зоопринт» також в тренді, особливо леопард. Важливо вдало поєднати елементи образу аби не перенаситити його.

Цього року на весну хочеться вдягти пишну сукню або спідницю. Фасон не має значення, головне — об’єм. Повертається і забуті із 2000-х штани з низькою посадкою. Звісно, куди ж без тотал джинс лук або денім (тканина з натуральної бавовни. Ред). Якщо ви не фанатієте від такого образу, то й будь-яка інша джинсова річ буде актуальною.

Для мужчин, тих, хто ще не фронті (там, як відомо, мода не змінюється: піксель), а якщо ні, то бежевий колір теж буде актуальним. Він підійде чоловікам, для будь-якого образу. Синій – підкреслить елегантність та додасть солідності.  І навіть рожевий не варто відкидати: він переважатиме у світлих відтінках та точно виділить вас серед маси.

Принти. Світові бренди акцентують на одязі в смужку, особливо, якщо це джемпер, светр. Також буде популярним абстрактний принт, хоча багато хто вважає, що це занадто насичено.

А ще — бомбери (верхній одяг, тип куртки. Ред) надійно увійшли до модного чоловічого гардероба через зручність та стиль. Затертий або іржавий денім це про весну-2023. І звісно ж карго (штани прямого пошиття з широким ременем і безліччю кишень. Ред) брюки, шорти чи бермуди – не важливо. Набирає обертів «лихоманка» усіляких «корисних кишень» у карго.

Українська мода? Вона не відстає від світової й дуже популярна

Чи можна знайти це все в українських магазинах за доступними цінами? Звісно, це запитає абсолютна більшість українців. Так от, попри війну, українські бренди оновлюють свої колекції, слідують світовим брендам та надихаються і ними. Але й тим шляхом, що нині додає Україна — теж. І це справедливо, що багато українських дизайнерів відомі нині в усьому світі, що багато знаменитостей носять саме наші, українські бренди. Речі від Руслана Багінського, Ксенії Шнайдер, брендів Sleeper, Bevza, Frolov, представлені не тільки в Європі та США, про них пишуть зарубіжні медіа від Vogue до The New York Times, а доєднали їх до свого гардероба —  Мадонна, Селін Діон, Dua Lipa, Lady Gaga, Белла і Джіджі Хадід, Кім Кардаш'ян.

Відомими українськими магазинами як для жінок, так і для чоловіків є COOSH, Cher17, One by One, Bevza, Gepur, VOVK, Solmar, HIDE, 7Mountains, Unistreet, IDoL, BLVCK LIMIT. На них точно варто звернути свою увагу аби виглядати стильно і не передплачувати за це величезні кошти.

Власниця одного з магазинів COOSH, а також стиліст та блогер Аліна Френдій поділилась у своєму інтерв’ю VOGUE. UA як війна вплинула на її бізнес та ставлення до моди.

Аліна Френдій

«Першого місяця війни найскладніше було оговтатися, опанувати себе й повністю змінити стратегію ведення бізнесу. Я отримала інше бачення, відчуття та розуміння місії бренду, змінила підхід до створення колекцій, організації команди та позиціювання самого продукту. Цей рік, хоч і найважчий, але рік суттєвих змін і росту. Єдине, що точно можу зазначити, ми збільшили в асортименті кількість гендерно-нейтральних речей. Хлопців серед клієнтів дедалі більше, також приходять на шопінг пари, купують образи на двох. А ще, звісно, патріотичні дропи (розпродаж обмеженої партії товару. Ред) мають великий попит»,- поділилась дівчина.

То по чому нині модно вдягтися? Це не обов’язково шалені гроші…

Українців давно цікавило одне питання: чи можна знайти відомі світові аналоги в українських брендах? Звісно, можна і це будуть цілком відповідні речі, але за доступнішими цінами. Так, українські бренди також перебувають під впливом світових тенденцій, вони ними надихаються та не забувають подібне у своїх колекціях.

Наприклад, штани з низькою посадкою від Stella McCartney, які   коштують «в оригіналі» 12 000 гривень. А в українському магазині COOSH альтернатива вартуватиме усього 2 580 грн. Можна придбати таку річ іще набагато вигідніше — в онлайн магазині KASTA, де середня ціна досягає 400-500 грн.

Фото №1 - Stella McCartney, №2 - COOSH, №3 - KASTA

Прагнете вдягти вишукану та стильну сукню у квітковому принті, але не маєте можливості віддавати 30 000 гривень за бренд Ulla Johnson. Завітайте до українського бренду One by One, який пропонує вам схожу сукню за 2 480 грн. Якщо і це для вас забагато, то онлайн магазин бренду AGER пропонує акційну ціну в межах 480 – 600 грн.

Фото №1 - Ulla Johnson, №2 - One by One, № 3 - AGER

Чоловіки також можуть знайти альтернативи, не витрачаючи на це тисячі й тисячі. Як щодо чоловічого стильного жакета, що чудово підкреслить будь-який образ? Bianka Saundres пропонує вам ідеальний варіант за кругленьку суму у 24 800 гривень. Але раджу звернути увагу на наш бренд 7Mountains, який має альтернативу за 1 280 грн. Звісно, не забуваємо про онлайн магазини та бренд Figo, де ціна на подібну річ варіюється в межах 600 – 800 грн.

Фото №1 - Bianka Saundres, №2 - 7Mountains, №3 - Figo

Тож навіть не маючи коштів на світові бренди, можна виглядати стильно при мінімальних витратах. Шукайте альтернативи, комбінуйте речі, які точно вам пасуватимуть і новий гардероб точно не вдарить по вашій кишені. Стиль це не про гроші, а про смак та унікальність.

Офлайн і онлайн — тут все, як було. Онлайн дешевше і вдягайся, хоч з Америки

Всі модні тренди можна застосувати й під різні стилі, якщо вміти вдало їх комбінувати. Адепти класичного стилю можуть обрати штани з низькою посадкою, додати відповідних аксесуарів, піджак, елегантне взуття й ось ви маєте свій, неперевершений вигляд. Хочете поєднати ці ж штани, але в більш спортивному стилі? То штани оберіть джинсові світлі, додайте кеди, легку футболку — і ваш лук кардинально відрізняється від першого варіанту.

Не знаєте, як вписується сукня квітчастого принту у діловий стиль? То обираємо правильну довжину, не дуже яскравий принт, більше спокійних кольорів — і ви вже бізнес-леді. А якщо романтичній натурі хочеться легкості та невимушеності, оберіть світлі тони сукні, додайте невисокі підбори і не обтяжуйте себе аксесуарами. Принцип зрозумілий. Обирайте, що вам до душі, комбінуйте та насолоджуйтеся вашими образами.

Про онлайн шопінг. Конкуренція онлайну та офлайну в торгівлі нині дуже велика. Багато хто замовляє речі безпосередньо з Європи або Америки. Зверніть увагу: хоча на них потрібно довго чекати, але ціни там дуже часто помітно нижче. Це ж відома аксіома:  ті ж самі речі в онлайн магазинах можна придбати істотно дешевше аніж офлайн. Можливо, це не завжди буде кардинально велика різниця в ціні, але все ж таки зекономити вийде. Порівняємо скільки буде вартувати повноцінний образ в одному з онлайн магазинів та офлайн.

Дуже стильний светр в смужку українського бренду GEPUR коштує офлайн 960 грн, а в одному з онлайн магазинів його ціна - 800 грн. Стильні шкіряні штани чорного кольору у звичайному магазині обійдуться вам у 2000 грн, а на просторах інтернету – 920 грн. Неймовірний бежевий тренч (плащ з поясом, доповнений манжетами, погонами, накладними кишенями та відкладним коміром), який підкреслить вашу красу за 3 600 грн офлайн та майже втричі дешевше 1 300 грн в онлайн магазині. Підсумуємо. Сума першого образу – 6 560 грн, а другого – 3 020 грн. Ще є питання?

960, 2 000, 3 600
800, 920, 1 300

Попри те, що багато брендів ще не відновили свою роботу, в Києві цілком можна придбати весняні луки відповідно вашим і вимогам, і коштам. В ТРЦ ви зможете знайти магазини, які представлені в Україні, мають широкий асортимент та помірні ціни: BRANDS OUTLET, Sinsay, DeFacto своїх фаворитів знайдуть як чоловіки, так і жінки.

Обираючи онлайн, звертайте увагу на Shafa, OLX, KASTA, Prom, де за дуже низькими цінами можна скомбінувати гарні луки. Різні магазини офлайн пропонують ціни на будь-який бюджет. У магазині Reserved звичайний светр можна знайти починаючи від  400 грн, штани вам обійдуться вже дорожче від 600 грн, на взуття розраховуйте витратити від 800 грн, і звісно ж верхній одяг легка куртка або варіюються в межах від 1000 грн.

Дуже хочеться, щоби попри все українки та українці завжди були красивими.

Катерина Білошапка, Київ