СБУ викрила три схеми ухилення від призову

Фото

Служба безпеки України викрила нові схеми ухилення від призову. 

Про це йдеться у повідомленні СБУ, передає Укрінформ.

"СБУ викрила нові схеми ухилення від призову: серед організаторів – член комісії Київського обласного бюро медико-соціальної експертизи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у ході слідчо-оперативних дій у декількох областях України викрито сімох організаторів оборудок. За гроші вони пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан здоров’я та шляхом нелегального перетину кордону.

Читайте також: СБУ викрила за рік війни 360 ворожих агентів

Середня вартість таких «послуг» становила від 2 до 8 тис. дол. Ціна залежала від кількості осіб і типу документа.

Так, на Київщині викрито членів Київського обласного бюро МСЕК, які за грошову винагороду оформляли групи інвалідності для чоловіків призовного віку.

У Вінницькій області знешкоджена група осіб, які підробляли для своїх «клієнтів» медичні довідки із реквізитами лікарень, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу України.

Читайте також: Допомагав лікувати загарбників: СБУ затримала експосадовця із Куп'янська

Серед організаторів схеми – викладач навчального закладу, лікар та «айтішник».

На Закарпатті затримано двох мешканців Рахівського району. Вони пропонували «ухилянтам» втекти до ЄС через річку, яка знаходиться на межі кордону. У вартість «послуг» також входили рятувальні жилети для «безпечного» перетину рубежу. Під час обшуків правоохоронці виявили:

мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності; медичні документи із ознаками підробки; гроші, отримані злочинним шляхом.

Наразі триває розслідування для притягнення зловмисників до відповідальності за трьома статтями Кримінального кодексу України: ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України); ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем); ст. 369-2 (зловживання впливом).

Читайте також: росія здійснює на Україну понад 10 кібератак за добу – СБУ

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією і Держприкордонслужбою за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як повідомлялось, за минулу добу прикордонники Мукачівського загону зупинили на державному кордоні 10 чоловіків призовного віку.