Компанії дружини Медведчука фінансували росгвардію та мвд росії - СБУ

Служба безпеки України викрила, що компанії дружини підозрюваного у державній зраді екснародного депутата Віктора Медведчука Оксани Марченко фінансували росгвардію та мвд росії.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

СБУ ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських угруповань громадянами України. Зокрема до організації оборудки причетна Марченко.

Саме дружина Медведчука є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки росгвардії та мвд рф у тимчасово окупованому Криму.

Встановлено, що ці компанії платили росіянам нібито за «охорону нерухомості Медведчука» на території півострова.

Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати «податків і зборів».

Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить понад 50 млн у гривневому еквіваленті.

Для реалізації схеми Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення вона задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім «кримська» фірма підписала відповідні «охоронні» угоди зі структурами росгвардії та мвд рф.

Після початку повномасштабного вторгнення росії компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет рф.

Читайте також: В ОП відреагували на статтю Медведчука: Він – абсолютне та порожнє минуле

Під час 11 обшуків на об’єктах нерухомості дружини Медведчука, в офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів співробітники СБУ виявили: документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок, печатки та банківські картки, які використовували у незаконній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Зловмисникам загрожує покарання до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також: Легалізація грошей Медведчука і Козака: СБУ розповіла деталі обшуків у будівельних компаніях

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня 2022 року у рамках обміну полоненими Медведчука передали російській стороні.

Раніше Медведчуку була оголошена підозра за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

13 січня 20923 року Верховна Рада позбавила Медведчука депутатських повноважень.