Не шліть етнографів копати окопи

Ще навесні неодноразово казалося дайте вченим виїхати, хай працюють та приносять валюту. Тепер вони - п'яте колесо у воза, яке треба утримувати і захищати 

Непопулярне.

І знову за рибу гроші, тобто знову про заборону виїзду з України чоловікам, які з різних причин не цікаві військкоматам, або за законом взагалі не підлягають призову.

Я прекрасно розумію, що зараз мене закидають тапками, але сорі, котани, я аж ніяк не чуйний блогер, який всіляко підлаштовується під повістку та очікування аудиторії. Якщо має місце певне лайно, я не намагаюся ліпити з нього цукерку.

Ще навесні всі притомні люди, включно з фаховими військовими та воєнними експертами, говорили, що заборона виїзду вченим та студентам - це маячня.

Цих людей взагалі не можна по закону мобілізувати (крім як за власним бажанням), та й військкоматам вони цікаві в останню чергу, бо не мають навіть мінімальних фізичних якостей та досвіду для успішної служби у війську. Звісно, багато вчених та аспірантів зараз служать, але це або добровольці, або ті яких воєнкоми "взяли на понт" у гонитві за виконанням плану, скориставшись тим, що вони не знали законів та власних прав.

Можна до нескінченності розповідати про конституційний обов'язок та розводити демагогію на тему "всі без винятку мають служити батьківщині", але давайте подивимося на речі об'єктивно: не всі чоловіки однаково корисні у війську і є прошарок формально придатних до служби людей, які з 99% імовірності не будуть і не мають бути мобілізовані ніколи. І це нормально, бо наше суспільство не є хворим на голову і не посилає на безглузду смерть непридатне та непідготовлене "гарматне м'ясо". Саме цим ми відрізняємося від рашистів, до речі.

Крім того, закони, де ясно прописані категорії, що не підпадають під мобілізацію, ніхто не відміняв, тому давайте перед всіма улюбленим моралізаторством спочатку або закони відповідно поміняємо, або будемо їх сумлінно виконувати. Бо воюємо ми за верховенство права в тому числі, чи не так? 

Ще навесні всі авторитетні люди неодноразово казали: та дайте ви тим нещасним вченим виїхати, хай працюють нормально та приносять валюту. Це ще й знімає навантаження на бюджет, бо працювати вони зараз не можуть, а їсти хочуть. То може дасте людям виїхати та заробляти на себе, на родину та на донати ВСУ? Ні, не велено пущать! Чому? Тому що раптом путін нападе треба буде мобілізувати 5 млн людей? (байдуже, що на це нема і не буде ресурсів). Підкреслю, це казали в тому числі військові експерти!

І от зараз ми перейшли у "Сирійську фазу", коли росія планомірно знищує нашу інфраструктуру. Те, що це буде, було зрозуміло одразу після провалу "бліц-крігу за три дні". Зрозуміло, що в таких умовах чим менше людей тиняються без діла темними та холодними містами, тим краще для тих, хто тиняється бодай з якоюсь користю.

Кожен вчений чи аспірант, який зараз, як і всі, бігає у пошуках повербанків та ліхтариків, це мінус один ліхтарик та мінус одне місце у пункту обігріву для тих, хто реально прямо зараз щось робить для перемоги в тилу. Бо вчені та аспіранти зараз, з цілком об'єктивних та зрозумілих причин, не роблять приблизно нічого корисного.

І не треба, будь ласка, починати чергову демагогію на тему "хай йдуть копати окопи". Викиньте вже з голови ці радянські штампи часів Другої світової - не працює воно так у сучасній війні. Копачів окопів стільки не треба, завали розбирати мають люди, які розуміють як це робиться (щоб їх самих не привалило), а відновлювати електромережі - електрики, а не філологи чи етнографи, які фазу від нуля не відрізняють. Фахівці працюють, військові воюють, всі інші просто виживають як можуть.

Більша частина "інтелігенції", яка не воює та професійно не задіяна у критичному виробництві та інфраструктурі, під час війни є п'ятим колесом у воза. Їх треба захищати від обстрілів, обігрівати, годувати, а толку з них в цих критичних умовах об'єктивно нуль. Ото хіба що пости в соцмережах пишуть (і тут навіть нема сарказму, бо я навантаження на інфраструктуру зараз не створюю). Якщо ці люди можуть знайти пристойну та добре оплачувану роботу за кордоном, то їм треба не просто дозволити виїхати з країни, а заохочувати їх до цього! Бо на біса витрачати на них власні дефіцитні ресурси, коли цей тягар можна повісити на наших союзників, які самі це пропонують?

Але ні, не пущать! Хай ото сидять і мерзнуть як всі, вшиві інтелігенти! Улюблена рагульська логіка "хай всім буде погано" - нуль конструктиву, нуль користі, виключно задоволення примітивних амбіцій рагулів познущатися з "сильно розумних" та синдром вахтера.

Цікаво, як вплине таке "цікаве" ставлення на бажання вчених та розумної молоді працювати у сильно зруйнованій країні після перемоги? Але ж на таку перспективу ми, традиційно, не думаємо.

Можете закидати мене тапками, у мене каска є (одягає та ретельно застібає).