Українці оформили вже понад 10 мільйонів е-лікарняних

Від початку запуску реформи електронних лікарняних українці отримали понад 10 мільйонів таких документів, тож це один із найпопулярніших цифрових сервісів у країні.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

"Таким чином, це є одним із найпопулярніших цифрових сервісів в Україні", - зазначають у МОЗ.

За його даними, в електронній системі охорони здоров’я 74 тисячі лікарів створили 11,6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні.

«Електронні лікарняні стали важливим кроком у депаперизації сфери охорони здоров’я... Завдяки цифровізації процеси оформлення документа та отримання відповідних страхових виплат значно спростилися. З впровадженням реформи мінімізувалися корупційні ризики видачі необґрунтованих лікарняних», - зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Читайте також: Із 1 січня виплати лікарняних в Україні проводитиме Пенсійний фонд

Як наголошується, завдяки запровадженим змінам вдалося розділити процес відповідальності медичної та соціальної сторін. Лікар тепер відповідає за те, щоб пацієнт пройшов якісне лікування, і показники його здоров’я нормалізувались. Водночас соціальна сторона забезпечує оформлення та нарахування виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

У МОЗ зауважили, що реформа спростила процес оформлення лікарняних і для пацієнтів - більше не потрібно збирати підписи й печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи знов іти до лікарні за заміною документа, якщо під час його оформлення була допущена помилка. Неточності у створенні лікарняних тепер трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично.

Читайте також: У Пенсійному фонді нагадали, кому з жовтня перерахують виплати

Як повідомлялося, МОЗ спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність для українців, які через російську агресію були змушені виїхати до інших країн.