То ще буде ковід чи вже ні?

Нікуди не зник - просто збіг обставин, а потім нарешті став "звичайною застудою"

Часто чую питання: 

Куди зник ковід, коли почалася війна і чому люди раптом перестали від нього помирати?

Він нікуди не зник. Просто початок війни наприкінці лютого приблизно збігся з природнім затуханням зимової хвилі варіанту омікрон у Європі в цілому та в Україні зокрема.

Після цієї хвилі у Європі та Америці був, нарешті, досягнутий колективний імунітет: переважна більшість людей або отримали 2-3 дози вакцини, або перехворіли.

Зараз світом продовжують поширюватися різноманітні нові варіанти ковіду, які є похідними омікрону, дельти та їх рекомбінантних гібридів. Еволюційна боротьба цих варіантів - досить цікаве видовище, яке дозволяє побачити механізми еволюції на власні очі та у реальному часі. 

Водночас, поза науковими колами інтерес до ковіду практично зійшов нанівець, бо нові варіанти не становлять особливої небезпеки для людей, що мають імунітет від хоча б якогось з попередніх варіантів. Хвороба зараз переважно протікає як застуда чи "звичайний" грип: переважно легко та майже без небезпечних "спецефектів" у вигляді запалення легенів та необхідності кисневої терапії. Рівень смертності та госпіталізацій впав настільки, що ковід перестав цікавити пересічних громадян.

А от у імунологічно наївних популяцій, які не вакциновані мРНК вакцинами та досі не перехворіли, нові варіанти досі викликають досить, м'яко кажучи, неприємні відчуття. Саме це зараз спостерігається у Китаї, який відмовився від західних вакцин, а свої виявилися абсолютно безпорадними перед омікроном та його варіантами. Так досі і сидять на карантинах, бідолашні, зі своєю дурнуватою стратегією "нульового ковіду".

Отже, немає жодної конспірології в тому, що "як тільки почалася війна, так одразу ваш ковід і закінчився". Це не більше ніж збіг двох не пов'язаних подій у часі. Ковід "закінчився" не тільки в Україні, а взагалі всюди в Європі та Америці в період з лютого по квітень.