Думка про швидке закінчення війни надихає 75% українців

Опитування

Думка про можливе закінчення війни у найближчому майбутньому надихає 75% українців.

Про це свідчать передані Укрінформу дані соціологічного опитування, проведеного дослідницькими компаніями Cygnal (США) та Gradus Research (Україна).

За даними дослідження, 39% респондентів надихає думка про ймовірний вступ України до Європейського Союзу, а 35% очікують на покращення політичного клімату в країні. Значна частка респондентів (32%) вірить у стрімке економічне зростання України після завершення війни.

Найбільше лякають учасників опитування невизначеність щодо тривалості війни (64%), страх за близьких (56%) та фінансові складнощі (35%).

Як зазначають фахівці, українці відчувають надвисокий стрес. Найбільш поширеними емоційними станами є напруга та гнів. Саме вони переважають серед чоловіків. Жінки часто перебувають у стані страху. Основним чинником стресу є війна, зокрема, переживання про безпеку близьких, про власне життя і про втрату джерел доходів.

«Ці неймовірно сильні емоції є наслідком побоювання, що війна може тривати нескінченно, і близькі можуть загинути, але вони також пов’язані з деякими ключовими аспектами війни, про які мешканці західних країн можуть не здогадуватись, - заявив президент Cygnal Брент Бьюкенен. - Такі, наприклад, як прощання з нормальним життям, зміна фінансової ситуації, втрата роботи та загроза переселення на довгий термін».

Найбільший виклик, з яким намагаються впоратися респонденти, це безпека. Під безпекою вони розуміють безпечне розташування домівки, відсутність ракетних ударів та обстрілів, безпеку пересування містом/передмістям. Складні умови проживання наразі скоріше пов’язані з необхідністю значний проміжок часу проводити в бомбосховищах та необладнаність помешкання до існуючих загроз, зазначають соціологи.

Опитування було проведене 1 квітня методом заповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю населення понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Розмір вибірки — 1000 респондентів.

Читайте також: У перемогу над росією вірять 95% жителів України

Дослідницька компанія Gradus Research третій рік працює з національною панеллю у смартфонах, проводячи репрезентативні соціологічні та маркетингові дослідження. Метод опитувань через спеціальний мобільний додаток Gradus дозволяє проводити поля з об'ємними національними вибірками за лічені години (18-60 років, міста 50 тисяч+, 40 тисяч респондентів у базі даних). Крім цього, у Gradus є напрямок якісних досліджень. Компанія проводить близько 300 досліджень за рік.

Cygnal – міжнародна компанія з політичних опитувань, вивчення громадської думки та прогнозної аналітики, яка базується у США. Першовідкривач багаторежимного опитування, аналізу інтернет-текстів та аналізу емоцій. За довгі роки роботи вона не раз була відзначена нагородами. Cygnal постійно займає перші місця за точність досліджень. Брала участь у 2700 бізнесових, громадських і політичних кампаніях.