Радіаційний стан у Зоні відчуження може суттєво погіршитися

За умов продовження існуючої ситуації у найближчому майбутньому радіаційний стан у Зоні відчуження та за її межами, включаючи не тільки Україну, а й інші держави, може суттєво погіршитися.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України у Телеграмі.

Зазначається, що існує велика ймовірність того, що у весняно-літній період лісові пожежі у Зоні відчуження можуть досягнути максимально можливих меж, що призведе (за відсутності будь-яких протипожежних заходів) до практичного повного вигорання радіоактивно забруднених лісів у Зоні відчуження і, відповідно, до значного погіршення радіаційного стану в Україні та в усій Європі.

У Держатомрегулюванні наголошують, що пожежні служби, які займаються гасінням лісових пожеж у Зоні відчуження, не мають можливості виконувати свої функції.

Крім цього, на даний час автоматизована система контролю радіаційного стану в Зоні відчуження не працює. Відсутні дані про поточний стан радіаційного забруднення навколишнього середовища в Зоні відчуження, що унеможливлює адекватне реагування на загрози погіршення радіаційної ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, ЧАЕС була захоплена російськими військами ще в перший день агресії - 24 лютого.

У неділю 20 березня наприкінці дня було проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово загарбаної російськими військами станції.