Журналістів та блогерів закликають не допомагати рф у погоні за «гарячими» новинами

Національна спілка журналістів України закликає медіа і блогерів максимально відповідально ставитися до інформації, адже у погоні за «гарячими» новинами вони можуть подавати потрібну ворогу інформацію.

Про це голова НСЖУ Сергій Томіленко написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Гарячі» заголовки, повідомлення про точне місце розташування обʼєктів ураження, інформація про військові операції (бойові дії), найменування військових частин, дані про кількість озброєння і техніки – те, що поспішають озвучити ЗМІ або блогери, може бути небезпечним для мешканців і корисним для ворога. Національна спілка журналістів України звертається до колег – працівників ЗМІ, блогерів і всіх активних користувачів соцмереж із закликом не допомагати окупантам та не наражати на небезпеку місцеве населення у прагненні опублікувати «найгарячішу» інформацію», - зазначив Томіленко.

За його словами, до НСЖУ надходять повідомлення про те, що в одній з областей місцеве медіа оприлюднює відеоролики про те, що нібито окупанти потрапили у засідку до мирного населення. А після цього по конкретному населеному пункту починаються обстріли.

Окрім цього, телеграм-канали всеукраїнських ЗМІ або окремих блогерів чи громадських діячів після обстрілів, які здійснюють окупанти, публікують точні координати обʼєктів влучення. Називаючи точні адреси обстріляних будинків, вони можуть виступати «коригувальниками вогню» для ворожої армії.

«Національна спілка журналістів просить колег користуватися рекомендаціями Міністерства оборони України, командування Збройних сил України щодо інформації, яку можна чи не можна поширювати. Зокрема, не можна говорити чи писати «ракета влучила у школу № 7». Коректно поінформувати, що ракета влучила у такому-то населеному пункті в житловий квартал. Не можна писати «ракетою цілилися у вокзал, але потрапили в лікарню, яка знаходиться недалеко». Не можна говорити «ракета влучила у склад поряд з аеродромом», бо наступна може влучити вже в аеродром», - підкреслив Томіленко.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав повномасштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.