Центр протидії дезінформації показав, як окупанти створюють фейки проти України

Працівники Центру протидії дезінформації при РНБО України знайшли в соцмережах окупантів навчальні матеріали щодо створення фейків проти України.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на сторінку організації у Фейсбуці.

Зазначається, що в наведеній статті чітко наводиться як дезінформувати людей і пояснюється той чи інший прийом, посилаючись на знання "української психології".

Чітко виділяються 4 пункти у створенні фейків:

  • Фейк повинен бути банальним. Щоб впливати на широкі шари суспільства, не потрібно придумувати нічого надприродного. Краще додати навіть трохи абсурду. ("Націоналісти в Україні розпинають російських дітей");
  • Фейк повинен мати в собі потужний меседж і залишати простір для власних фантазій. ("Мер - російський шпигун");
  • Фейк має враховувати місцеві особливості. Достовірності йому придає прив'язка до місцевості. ("В селі Іванівка російські танки");
  • Багаторазове повторення. Написане трьома людьми в чаті уже стає істиною. А якщо додати сакральне «Влада всім бреше!», то цей фейк не спростує жоден аргумент.

"В кінці цього «путівника» - чіткий заклик окупантам створювати фейки і поширювати в соцмережах України. Знаходячи подібне на просторах Інтернету, ми хочемо донести всю серйозність і масштаб інформаційної війни", - зауважили в Центрі протидії дезінформації. 

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.