ЄСПЛ призупиняє розгляд справ проти України

Європейський суд з прав людини призупиняє розгляд справ проти України, часові обмеження, які раніше були визначені для дій України у поточних справах, також будуть призупинені.

Про таке рішення Суду йдеться у пресрелізі ЄСПЛ, передає Укрінформ.

Зокрема, йдеться про наступні заходи, які будуть застосовані внаслідок російської військової агресії в лютому 2022 року до справ, у яких Україна є урядом-відповідачем або урядом-заявником:

Усі нові заяви, які подані проти України та надходять до Суду, будуть зареєстровані для подальшого розгляду. Тим не менш, запити про вжиття тимчасових заходів щодо України продовжуватимуть оброблятися;

Загального продовження шести/чотиримісячного періоду у справах не буде;

У випадках, коли матеріали справи готові до ознайомлення, рішення та вироки продовжуватимуть приймати. Однак у базі даних Hudoc нічого не буде опубліковано, а сторони не будуть поінформовані до подальшого повідомлення (Hudoc надає доступ до практики Європейського суду, його рішень, ухвал — ред.);

Нові терміни у справах встановлювати не будуть. Усі терміни, які вже діють у справах, що знаходяться на розгляді, будуть призупинені до подальшого повідомлення;

Також не буде і загального продовження тримісячного строку для клопотань про передачу справ до Великої палати Суду.

Зазначається, що ці заходи ЄСПЛ ухвалив у контексті війни в Україні та після запиту, отриманого від українського уряду 24 лютого 2022 року , «призупинити розгляд усіх заяв проти України до подальшого повідомлення».

У разі необхідності голова Суду може дозволити виключення з цих заходів.

Щодо кореспонденції Суду, повідомляється, що вхідна кореспонденція оброблятиметься у звичайному порядку, а вихідна - надсилатиметься лише з метою інформування сторін та за умови, що в Україні діють поштові та Інтернет-послуги.

24 лютого Москва завдала ударів по Україні та розпочала війну. На всій території України запроваджено воєнний стан. Оголошено загальну мобілізацію.