У МОЗ дали інструкції, як поводитися в разі аварій, обвалів та загрози руйнації будинків

При аваріях на системах життєзабезпечення необхідно повідомити відповідні служби, а при загрозі обвалу - терміново покинути будівлю.

Рекомендації громадянам щодо того, як поводитися, якщо будівля є під загрозою руйнування, при аваріях, пожежах тощо, оприлюднені на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Якщо ви почули сильний вибух і перебуваєте у будівлі або відчули, що будівля втрачає стійкість, деформується, слід якомога швидше залишити і використовувати для цього сходи, а також повідомити інших людей у будівлі про загрозу обвалу і не створювати тисняву у дверях під час евакуації.

На вулиці відійдіть на безпечну відстань від будівлі. Зупиняйте тих, хто збирається стрибнути з балконів і вікон.

Якщо можливості залишити будівлю немає, необхідно зайняти найбільш вигідну позицію: це може бути отвори дверей, кути (якщо в куті стоїть стіл, можна сховатися під ним), місце під балками, каркасами; триматися подалі від вікон, не виходити на балкон; за можливості перекрити воду, газ, знеструмити приміщення.

У разі потрапляння під завал слід повідомити, де ви знаходитесь і що з вами сталося, якщо вас ніхто не чує, спробуйте самостійно розібрати завал. Якщо не маєте змоги вибратися з будинку, намагайтесь сповістити про себе (якщо є можливість, скористуйтесь телефоном мобільного зв'язку, стукайте по трубах і батареях опалення, голосно кличте на допомогу); очікуючи допомоги, намагайтесь уникнути переохолодження: при можливості постеліть щось на підлогу, ляжте на бік, підклавши під себе руку, коліна підтягніть до грудей.

У МОЗ радять при виявленні запаху газу в приміщеннях, підвалах, під'їздах, у дворі або на вулиці необхідно повідомити аварійну службу (за номером 104 або 112); організувати провітрювання приміщень шляхом відкривання вікон і дверей; організувати чергування біля входів у приміщення з метою недопущення заходу до приміщення людей до приїзду бригади аварійної газової служби; вжити заходів щодо виведення людей із загазованого середовища та при появі відкритого вогню або іскри; до прибуття аварійної бригади організувати в приміщенні протяг.

У загазованому приміщенні забороняється вмикати і вимикати електричні прилади (освітлення, печі, каміни, праски, телевізори, магнітофони, радіо, дрилі та інші); користуватися електричними і акумуляторними ліхтарями, які не мають вибухонебезпечного виконання; користуватися електродзвоником; дзвонити по телефону; користуватися відкритим вогнем (запалювати сірники або запальничку, палити).

На загазованій ділянці місцевості забороняється ставити машини, заводити машини, що стоять, і проїжджати біля загазованого колодязя, газорозподільного пункту, шафного газорозподільного пункту, групової резервуарної установки ближче 15 метрів з підвітряної сторони; користуватися електричними і акумуляторними ліхтарями; користуватися відкритим вогнем і розводити вогнища ближче 50 метрів від загазованої ділянки місцевості.

При неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах, потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов'язково позначити бірками з позначеннями «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.

Вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей.

Для пиття та приготування їжі потрібно воду кип'ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.

При перепадах або відключенні напруги в електричній мережі слід відключити електропобутові прилади; бути обережними при використанні господарських свічок та сухого спирту; на вулиці не можна наближатися ближче 5-8 метрів до обірваних або провислих дротів; організувати охорону місця аварії та негайно зателефонуйте за номером 101; якщо дріт упав поблизу вас, віддаліться від небезпечної зони дрібними шажками або стрибками (тримаючи ступні ніг разом), щоб уникнути ураження напругою.