Госпіталізацій з Омікроном на третину менше, ніж із Дельтою – Ляшко

Штам Омікрон швидко поширюється, проте частка госпіталізованих із ним на третину менша, ніж пацієнтів із Дельтою.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За необхідності госпіталізації, частота якої при Омікроні є принаймні на третину меншою, ніж при Дельті, сформована мережа закладів буде готова прийняти пацієнта на одне із майже 70 тисяч вже виділених ліжок з киснем. І окрему увагу ми в цій хвилі приділяємо готовності дитячих лікарень до госпіталізації хворих на COVID-19. Через здатність нового штаму Омікрон до швидкого поширення відповідно зростає і частка захворілих серед найбільш активного населення - молоді та дітей, які велику частину свого буденного життя проводять у великих колективах чи в колі друзів», - сказав Ляшко.

Читайте також: У Данії виявили заразніший різновид Омікрона

Він додав, що, за даними наукових досліджень, Омікрон більш активно розмножується у верхніх дихальних шляхах, і це є однією з причин більш стрімкого поширення вірусу.

«Оскільки, якщо більша кількість вірусу концентрується в носоглотці, йому звідти легше потрапити в аерозолі та крапельки, що розлітаються при диханні чи чханні інфікованої людини. Ось чому важливо носити маску, яка прикриває ніс і рот», - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 27 січня рівень госпіталізацій через COVID-19 по країні становить 47,7 на 100 тис. населення.

Читайте також: Вакцинація трьома дозами захищає від тяжких наслідків Омікрону – професор Гарварду

За даними МОЗ, майже 100% ліжок, виділених для лікування COVID-19, забезпечені киснем. Торік уряд закупив 15 тис. кисневих концентраторів, також закуплено 355 кисневих станцій для забезпечення автономного киснепостачання лікарень.