У Києві презентували онлайн-ресурс Центрального держархіву вищих органів влади та управління

Фото

У Києві презентували новий онлайн ресурс Центрального держархіву вищих органів влади та управління України (ЦДАВО).

Проєкт в Укрінформі представили Державна архівна служба та Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Як наголосив голова Державної архівної служби Анатолій Хромов, оцифровано найбільший і найбагатший архів України, який стосується найважливіших періодів її історії.

“Центральний державний архів вищих органів влади та управління України є найбільшим за обсягами архівних фондів і найбагатшим в інформаційному вимірі центральним архівом України, який зберіг документи УНР, Української революції 1917-1921 років, Директорії, Гетьманату Скоропадського, і є ключовим для дослідників цих періодів”, - зазначив Хромов.

Представляючи онлайн ресурс, директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Лариса Левченко наголосила на масштабності проєкту.

“До ресурсу завантажено понад 6 тисяч архівних справ 17 архівних фондів, які висвітлюють боротьбу українського народу за незалежність та державність у часи Української революції 1917-1921 років. Ресурс буде доступний користувачам у режимі 24/7 з будь-якого регіону нашої планети”, - розповіла Левченко.

Читайте також: Уряд створив Галузевий держархів воєнної розвідки

Онлайн ресурс створено на платформі «Архіум», розробником якої є ПП «Архівні інформаційні системи». Як зазначив директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Вислобоков, оцифрування архіву спрощує роботу дослідникам і звільняє працівників від рутини.

“Це значно спрощує дослідникам роботу з документами архіву. Звичайно, це додаткове навантаження на архів зі створення та завантаження контенту у цифровому вигляді. Водночас це звільняє трудові ресурси архіву від рутинних процесів з обслуговування читачів, і тепер вони зможуть переглянути пріоритети у своїй роботі”, - сказав Вислобоков.

Читайте також: Уряд виділив 34 мільйони на реконструкцію держархіву інституту нацпам’яті

Як повідомили учасники заходу, у подальшому «Архіум» ЦДАВО України поповнюватиметься цифровими копіями архівних фондів з історії України ХХ століття і вже у 2022 році досягне одного мільйона копій аркушів документів.