Експерти Ради громадського нагляду озвучили свої рекомендації до програми «Україна-НАТО»

Експерти Ради громадського нагляду за виконанням Річної національної програми під егідою комісії «Україна-НАТО» назвали шість напрямів, на які радять звернути увагу в рамках програми «Україна-НАТО».

Своє бачення експерти представили під час публічного обговорення "Річна національна програма під егідою Комісії «Україна-НАТО" на 2022 рік: пропозиції громадськості і експертів», передає кореспондент Укрінформу.

Відтак вони радять зосередитися на реформі Служби безпеки України і цивільного, демократичного нагляду за службою і розвідувальними органами; забезпеченні безперебійної роботи системи антикорупційних органів; судовій реформі та реформі Конституційного суду; реформі в оборонних закупівлях; невідкладних заходах у сфері енергетики та реформі антимонопольного законодавства.

Аналітик та координатор експертної спільноти Дмитро Бібік також запропонував ввести чіткий термін для підписання Президентом України проєкту річної національної програми Україна-НАТО, а також дієвий механізм до залучення громадських організацій до її формування.

Метою реформи СБУ, на думку доктора юридичних наук, старшого наукового співробітника Інституту інформації, безпеки і права НАПН України Ігоря Коржа, має бути її трансформація у невелику, мобільну, високотехнологічну структуру на кшталт британської МІ5 із вичерпним переліком завдань, які складалися б із контррозвідки, боротьби з тероризмом та охороною держтаємниці. Інші функції мають бути передані іншим державним органам, насамперед правоохоронцям.

Експерти також наголосили на важливості ліквідації ОАКС, створення комісії з відбору суддів до Конституційного суду з міжнародними експертами, а також реформування вищої юридичної освіти для підвищення якості майбутніх суддів, прокурорів, адвокатів.

На їхню думку, Україні також варто знизити таємність в оборонних закупівлях, оскільки це породжує великі корупційні ризики та підтримує неефективність системи. Щодо антимонопольної політики, аналітики звернули увагу на політичну залежність Антимонопольного комітету та недостатню залученість громадськості у цю сферу.

Як повідомляв Укрінформ, 2 грудня на засіданні Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України під головуванням віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної підбили перші підсумки виконання рішення про невідкладні заходи інтеграції України до НАТО.