Бустерну дозу можна отримати через шість місяців від останнього щеплення – Кузін

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 можна отримати після шести місяців від останнього щеплення.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці написав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Всі, хто вже отримав повний курс щеплення, зможуть отримати бустерну дозу, якщо з часу завершення курсу пройшло 6 місяців. Оптимальний термін для введення бустерної дози складає від 6 до 9 місяців", - написав Кузін.

Заступник міністра додав, що дослідження свідчать, що бустерна доза посилює захист проти COVID-19, який згасає з плином часу. "Особливо це актуально в контексті захисту від нового штаму “Омікрон”. Дослідження свідчать, що введення ревакцинальної дози наближає до 90% ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації", - написав Кузін.

За його словами, при проведенні бустерного щепелення перевага надаватиметься м-РНК-вакцинам - Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною людина щепилась раніше.

Тим, хто пройшов повний курс щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotec, бажано отримати бустерну дозу вакциною Pfizer.

Отримати бустерну дозу можна у будь-якому пункті щеплення чи центрі вакцинації.

Також передбачено отримання нового COVID-сертифікату на основі бустерної дози. Він діятиме 270 днів з дати щеплення. Можливість згенерувати його стане доступна наприкінці січня.

Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про бустерну дозу для всіх осіб від 18 років.