Українські полярники показали, як «марширують» пінгвіни

Відео

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський» опублікували відео, як пінгвіни організовано йдуть до океану.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

Кілька разів на добу українські полярники спостерігають, як пінгвіни організованими шеренгами «марширують» до океану, щоб поласувати крилем.

Біолог НАНЦ Артем Джулай пояснив, що причиною такого організованого «маршу» є еволюційне пристосування для збереження якнайбільшої кількості життів пінгвінів, адже на них в океані чатують хижаки: морські леопарди та косатки. Якщо кинутися за їжею гуртом, то ризик для кожного пінгвіна менший, ніж якщо вони будуть харчуватися поодинці.

За словами біолога, нерідко пінгвіни підштовхують один одного стрибнути першим у воду, адже перший «сміливець» найбільше ризикує стати жертвою. Тому іноді вони можуть тупцювати на березі до півгодини, доки найхоробріший пірне в океан. Тоді за ним масово кидаються інші.

У воді пінгвіни часто намагаються врятувати свого товариша, який потрапив у пащу леопарда. Для цього вони починають плавати колами біля хижака, щоб той відкрив щелепу, прагнучи захопити ще одну здобич.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня 2021 року у районі антарктичної станції «Академік Вернадський» на світ з’явилися малюки пінгвінів.