Україна буде ставитись до тих, хто незаконно перетнув кордон як до порушників — Монастирський

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський попередив, що Україна буде ставитись до тих, хто незаконно перетнув кордон як до порушників, а не біженців.

Про це він сказав під час години запитань до уряду, передає кореспондент Укрінформу.

“Мова йде не про біженців, а про незаконних мігрантів, про порушників держкордону. Тому саме у такому випадку і саме таким чином буде ставлення до таких осіб”, наголосив міністр.

За його словами, в Україні діють пункти тимчасового перебування іноземців, але вони не розраховані на велику кількість

“Сьогодні є вільних місць до 500 у цих пунктах. І ми розуміємо, що якщо у разі розвитку негативного сценарію - прориву мігрантів на територію України, цього буде недостатньо. Ми розглядаємо інші додаткові потужності для пунктів перебування іноземців”, - сказав урядовець.

Відповідаючи на запитання стосовно угоди про реадмісію, Монастирський зауважив, що “реадмісія, на жаль, на прикладі з Республікою Польща і Литвою не діє".

"Білорусь не виконує умови цієї угоди, і не відбувається, згідно цієї угоди, видача і прийом мігрантів, які перетнули кордон. А тому нам прийдеться розраховувати на власні сили”, - додав міністр.

Він також повідомив, що знаходиться у тісному контакті з відповідними керівниками Польщі і Литви. “Очікуємо на зустріч найближчим часом на платформі Люблінського трикутника з тим , щоб обговорити безпекові питання , щоб відбувалась чітка координація”, - зазначив Монастирський.

За його словами, зараз вже координація налагоджена, зокрема, сторони домовились, що група українських прикордонників поїде на кордон з Польщею та Білоруссю, щоб ознайомитися з загрозами. Цей візит відбудеться найближчим часом, додав урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

Цього тижня великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути на лінію кордону.

Польський кордон на сьогодні захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направила додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, в Білорусі вже перебуває 16 тисяч мігрантів.