МВС щодня повідомлятиме про ситуацію на кордоні

Міністерство внутрішніх справ щоденно інформуватиме про актуальну ситуацію на державних кордонах України.

Про це під час години запитань до уряду в парламенті заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає кореспондент Укрінформу.

“Зі свого боку як міністр внутрішніх справ я можу сказати, що ми готові й будемо надавати щоденну інформацію про актуальний стан на державному кордоні. Довіряйте офіційним джерелам”, - сказав Монастирський.

Він також нагадав про інформацію, яка була нещодавно поширена, щодо начебто проникнення на територію України кількох десятків мігрантів, і щодо якої поліція і прикордонники дали коментар з її спростування.

“Наразі кіберполіція починає з’ясовувати, звідки і яким чином ця інформація з'являється. Вчора було дано спростування цієї інформації, що це є абсолютний фейк. Але натомість відео, яке зняте, говорить про те, що люди, які організовували ці зйомки, однозначно намагалися створити враження про те, що такий прорив таки відбувся. Кіберполіція наразі з’ясовує, з якою метою це (поява такої інформації — ред.) відбувається”, - поінформував очільник МВС.

Монастирський також закликав громадян України відстежувати і належним чином перевіряти інформацію, яка сьогодні подається ЗМІ щодо цієї події.

“Також я б закликав всіх громадян України з повагою ставитися до рядового прикордонника, який сьогодні на всьому державному кордоні з іншими державами, і не тільки з Білоруссю, на мінімальні кошти насправді захищає державний кордон України. Бо звучало, що виділяються (на роботу прикордонників - ред.) шалені кошти — це не так”, - повідомив Монастирський.

Він також висловив думку, що саме професія прикордонника наразі є недооціненою, недофінансованою, недозабезпеченою: “І я думаю, що в наших силах це виправити”.

Як повідомляв Укрінформ, режим Лукашенка після санкцій з боку ЄС спровокував міграційну кризу на кордонах Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн масово прибували в Білорусь, а прикордонна служба цієї держави доставляла їх до кордонів ЄС.

Наразі у прикордонній смузі виявилися заблокованими тисячі людей. З наближенням зимових холодів ця ситуація загрожує перерости у повномасштабну гуманітарну кризу.

МВС також залучило додаткові сили Нацгвардії для посилення кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів з Білорусі.