Обов'язкова вакцинація проти COVID: Ляшко пояснив, чому лікарів не включили в перелік

Медичних працівників не включили в перелік професій, що підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19, через необхідність забезпечити доступ до медичної допомоги всім, хто по неї звертається.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Лікарів не вистачає. І зараз, коли ми перебуваємо на піку захворюваності, в перший етап запустити медичних працівників і відсторонити когось, чи медсестру, чи лікаря від виконання обов’язків - ми можемо комусь не надати медичну допомогу. ...Ми провели аналіз, чітко розуміємо, де зараз ці медичні працівники невакциновані, не перехворіли. І в наступних етапах розширення переліку професій (які підлягають обов'язковому щепленню проти COVID-19 — ред.) , з'явиться і професія медичний працівник”, - сказав Ляшко.

Міністр додав, що зараз проти COVID-19 вакциновано більше 80% медпрацівників, в ковідних лікарнях та на ланці екстреної меддопомоги ця цифра сягає 100%, менше серед первинної ланки.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я України затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

Читайте також: У «червоних» зонах посилять перевірки COVID-сертифікатів

Згідно з наказом, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

З 8 листопада набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням”.