Через радянську владу в битві за Дніпро 1943 року загинули сотні тисяч українців - Шмигаль

У битві за Дніпро 1943 року українці втратили сотні тисяч життів через особисті інтереси радянської влади.

Як передає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у Телеграмі з нагоди 78-ї річниці визволення Києва від нацистських окупантів

.

"Цього дня у 1943 році Київ було звільнено від нацистських окупантів. У битві за Дніпро, через особисті інтереси радянської влади, українці заплатили страшну ціну - втрачено сотні тисяч людських життів... Світла пам'ять усім, хто захищав рідну землю. Вічна слава загиблим за Україну", - підкреслив Шмигаль.

Як повідомлялося, Зеленський у 78-му річницю визволення Києва поклав квіти у залі пам'яті Пам’ятника - музею визволення Києва, що розташований на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» у селі Нові Петрівці Київської області.

Читайте також: 77-річниця визволення України від нацистів: Зеленський записав звернення

У церемонії також взяли участь Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков.

6 листопада 1943 року Київ був визволений від нацистських загарбників. Це відбулось у результаті Київської наступальної операції. Під час визволення Києва радянські війська зазнали величезних втрат, адже за негласним наказом Сталіна столицю України треба було взяти до чергової річниці Жовтневої революції.

Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941-го до 6 листопада 1943 року.