У Києві презентували віртуальний музей про російську агресію

Фото

У Києві в Мистецькому арсеналі відбулася презентація інтернет-порталу «Віртуальний музей російської агресії».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам потрібно захищати себе, причому цей захист повинен бути не тільки фізичним, але й віртуальним, тому що війна йде на різних фронтах. В тому числі на фронті фальсифікацій, фейків… Важливість створення постійного візуального зображення того, що ми називаємо російською агресією, надзвичайно велика. Наскільки я розумію, там 20 кейсів зараз. Вони будуть постійно поповнюватися, і будуть наочним прикладом того, яким чином ця агресія відбувається у віртуальному просторі, і фізично, та яким чином ми можемо на неї реагувати", - сказав під час презентації міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Презентація інтернет-порталу "Віртуальний музей російської агресії" / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зазначив, що над проєктом працювали державні органи влади, а також багато громадських організацій, які вже багато років збирають інформацію про акти порушення законодавства і порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував історичний мальопис «Оборона Замостя. Легенда про лопату»

"Логотип порталу дуже символічний, ви бачите, що тут квадрат спочатку повний, а потім не вистачає шматочка, не вистачає 7 %. Це орієнтовна частина - 7% території, яка є тимчасово окупована - Крим, і окремі райони Донецької, Луганської області. Це дуже символічно", - розповів він.

За його словами, весь проєкт спрямований на доступ до правди про війну, а також він має стати важливим інструментом збереження пам'яті про неї.

"Для нас важливо, щоб через 50 років, через 100 років, коли люди захочуть досліджувати російсько-українську війну, тимчасову анексію, окупацію, щоб були матеріали, зібрані від очевидців на підставі документів міжнародних організацій, громадських організацій. Верифіковані, перевірені, і щоб ця сукупність матеріалів давала реальне уявлення про те, що відбувається", - сказав Дробович.

Читайте також: До роковин початку розстрілів у Бабиному Яру УІНП презентував соціальний ролик

Голова УІНП додав, що наразі інтернет-портал містить інформацію про ключові події з початку окупації Криму в лютому 2014 року, а також інформацію про конкретних осіб й основні сфери, на які вплинула окупація частини території країни за ці роки. Надалі ресурс буде наповнюватися інформацією про розв’язування РФ війни на Сході України.

У свою чергу, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич наголосив, що у справі протидії окупації Криму все українське суспільство знаходиться по одну сторону барикад, бо ж у нас є один ворог та агресор. За його словами, українці мають спільно, об'єднавши свої зусилля, робити все для того, щоб подолати наслідки цієї агресії.

Кориневич зазначив, що інформація на інтернет-порталі є повністю верифікованою, базується на звітах міжнародних організацій, на базі неурядових організацій, які фахово працюють за темою Криму.

Читайте також: З українським проєктом меморіалу в Бабиному Яру тепер можна ознайомитися онлайн

"На сьогодні ми бачимо хоч і проміжний, але важливий результат, який ми можемо вже оголосити публічно, який вже по суті є доступним, для того, щоб його подивитися, як українською, так і англійською мовою, що дуже важливо. І перелік мов буде розширюватися", - додав він.

До роботи над проєктом долучилися авторитетні українські неурядові організації, що після початку російської агресії займаються документуванням злочинів, правопорушень та іншої важливої інформації щодо подій та наслідків збройного конфлікту на території України, надають допомогу жертвам війни. Зокрема, партнерами проєкту стали Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група, Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» і часопис «Чорноморська безпека», Інститут Чорноморських стратегічних досліджень, Регіональний центр прав людини та інші.

Як повідомлялося, 6 квітня відбулася презентація Центру протидії дезінформації при РНБО, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП було презентовано 31 березня.