Україна може поділитися COVID-вакцинами, у яких збігає термін - Ляшко

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що наявні в Україні вакцини проти коронавірусу використовуватимуться максимально ефективно, водночас дози, у яких збігає термін придатності, можуть бути передані іншим державам.

Про це він сказав в ефірі "24 каналу", відповідаючи на запитання про долю 3 млн доз вакцини AstraZeneca в Україні, у яких скоро спливає термін придатності, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми все будемо планувати так, щоб ефективно використати вакцину, яка у нас є. Ніхто не буде викидати вакцину. ...Ми привезли максимум вакцини, які у нас сьогодні є. Далі плануємо використати цю вакцину, закликаємо українців вакцинуватися, для того, щоб продукт який є дефіцитом у глобальному вимірі, не був протермінований", - наголосив Ляшко.

За його словами, протермінований препарат буде вилучений з обігу і підлягатиме утилізації.

Читайте також: Ляшко прогнозує повторну вакцинацію проти COVID-19 через рік

"Але ми будемо робити все можливе, щоб продукт не був утилізований, а був використаний на території України. А у разі, якщо ми бачимо, що не встигаємо використати, ми будемо говорити з партнерами для того, щоб поділитися і вакцина була використана там, де вона може бути потрібна", - сказав міністр.

Він нагадав, що Україна є членом глобальної ініціативу COVAX, а також альянсу GAVI, від яких отримувала вакцини проти COVID-19 як гуманітарну допомогу.

Раніше керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко заявив, що термін придатності партії вакцини AstraZeneca, яку Україна отримала у серпні як гумдопомогу, збігає восени. 

Читайте також: В Україні продовжили термін дії COVID-сертифікату до 365 днів

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за добу зафіксовано 5744 випадки коронавірусної хвороби.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 331 540 осіб, з них одужали 2 226 629, 54 651 людина померла.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 6 097 685 людей, з них повністю імунізовані (отримали дві дози вакцини) 5 009 066 людей. Загалом проведено 11 106 749 щеплень.