COVID-сертифікат у смартфоні: уже дуже скоро

Випробування електронних COVID-сертифікатів, які обіцяють більше свободи в пандемію, завершується. Вони помічні не лише для подорожей

В Україні завершується період бета-тестування ковід-сертифікатів, які були доступні для пробного завантаження користувачам додатку “Дія” на початку липня. Але щоб подорожувати за кордон з українським COVID-сертифікатом, цього недостатньо – потрібно буде дочекатися завершення технічної валідації (оцінки кінцевого продукту) документа Євросоюзом, повідомили у Міністерстві цифрової трансформації. Мінцифри отримало контрольний список, за яким має перевірити його відповідність вимогам ЄС. Далі все залежатиме від того, скільки триватиме процес його валідації у ЄС. Тим часом у Мережі з’являється так багато інформації про ковід-документи, що заплутатися в ній легше, ніж розібратися. Відтак Укрінформ зібрав усе, що відомо на цей момент, в одному матеріалі, додатково поспілкувавшись з НСЗУ.

Користувачі самі згенерують QR-код

Наразі є два види документів для вакцинованих від COVID-19. Ковід-сертифікат – це цифровий документ з зашифрованою у QR-код інформацією про завершену вакцинацію, Але варто розуміти, що ковід-сертифікат не з’явиться автоматично у “Дії”. Його потрібно буде згенерувати самостійно. Для цього слід буде зайти у застосунок “Дія” у розділ “Послуги”, натиснути “COVID-сертифікат” і потім натиснути “Згенерувати сертифікат”. Заяву на обробку медичних даних потрібно буде підтвердити “Дія. Підписом” і лише після цього дані про вакцинацію підтягнуться з системи е-Health і сертифікат опиниться у переліку ваших цифрових документів.

Свідоцтво про вакцинацію – це паперовий документ про проходження вакцинації – з "мокрими печатками", який видає сімейний лікар або медичний заклад, де було зроблене щеплення. Його ще називають міжнародним свідоцтвом про вакцинацію. Таке свідоцтво існувало в більшості країн вже давно, а зараз воно стало актуальним щодо щеплення проти COVID-19. Поки що подорожувати за кордон українці можуть саме з міжнародним свідоцтвом про вакцинацію.

На запитання про те, які переваги матиме ковід-сертифікат, окрім зручності (він буде просто у вашому смартфоні), директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш каже, що він ще включатиме інформацію про негативний ПЛР-тест чи факт одужання від ковіду. Річ у тім, що деякі країни для перетину кордону, окрім довідки про вакцинацію, паралельно вимагають і проходження ПЛР-тесту, а отже обидва документи будуть одразу під рукою.

Є що вдосконалювати: кожен другий сертифікат проблемний

Записатися на бета-тестування ковід-сертифікату, аби отримати його одним з перших, вже неможливо – на сайті “Дія” зазначено, що всі місця вже зайняті. Під час бета-тестування користувачі повідомляли про проблеми з формуванням сертифікату. Приміром, телеведучий 24 каналу Артем Овдієнко розповів у коментарі Укрінформу, що згенерувати сертифікат автоматично йому з першого разу не вдалося – це стало можливим лише після звернення до служби підтримки “Дії”.

Також користувачі повідомляли про виявлені помилки, яких лікарі припускалися під час внесення даних, зокрема неправильно введений ідентифікаційний код чи назву самої вакцини. У Мінцифри визнали проблему: із 10 тисяч користувачів, які протестували систему, половина не змогла отримати сертифікат, повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

“У випадку, якщо дані були внесені некоректно і це не дає можливості сформувати ковід-сертифікат, людині про це повідомиться в додатку з пропозицією виправити дані. Це потрібно буде зробити в закладі охороні здоров’я, який здійснював вакцинацію. А до того, щоб пересвідчитися, що дані внесені коректно, вже зараз можна звертатися до свого сімейного лікаря з проханням перевірити, чи внесено обидві дози, чи правильно вказані вакцини тощо. Також, якщо вам щойно зробили щеплення, поцікавтеся у лікаря, що здійснює вакцинацію, чи все вдалося внести без помилок”, – коментує Дмитро Черниш.

Терміни завершення бета-тестування цифрового сертифікату поки залишаються невідомими (хоча попередньо планувалося відкрити широкий доступ до кодів-сертифікатів до кінця липня). Причому наразі тестується лише один функціонал – щодо вакцинації. Коли стануть доступними два інші – щодо негативного ПЛР-тесту і щодо факту хвороби, – теж не повідомляється. Попередньо заплановано провести окремі тестування до кінця літа.

Переваги не лише для подорожей, а й на час обмежень

Наразі, за даними МЗС, громадяни України можуть подорожувати до 124 країн світу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що серед популярних туристичних напрямів уже відкриті Албанія, Болгарія, Греція, Грузія, Домініканська Республіка, Єгипет, Куба, Мальдіви, ОАЕ, Сейшельські острови, Таїланд, Туніс, Туреччина, Хорватія, Чорногорія.

До країн Євросоюзу зараз відкритий в’їзд тим, хто повністю вакцинувався однією із затверджених Європейським агентством із лікарських засобів (ЕМА) вакцин і має міжнародний сертифікат вакцинації. Наразі затверджено препарати від Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson, але кожна країна Євросоюзу сама вирішує, з якою вакциною впускати туристів і деякі країни включають до цього переліку CoronaVac, зокрема Австрія, Угорщина, Іспанія. Нещодавно міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко запевнив, що незабаром Євросоюз дозволить в'їзд до ЄС осіб, щеплених проти коронавірусу вакциною CoronaVac китайського виробника Sinovac.

Але у міністерстві охорони здоров’я анонсували, що COVID-сертифікати можуть використовувати не тільки для закордонних поїздок, а й в Україні. Подібну практику застосовують країни Європи. Зокрема у Німеччині, аби потрапити в ресторан чи торговельний центр, потрібно зробити швидкий тест на антиген, результат якого надходить на електронну пошту. Якщо результат негативний – упродовж дня можна відвідувати заклади без проблем.

Такі плани для України у нещодавньому інтерв’ю підтвердив головний санлікар країни Ігор Кузін. «Ми розуміємо і бачимо на прикладі інших країн, що вакциновані отримують додаткові переваги або спрощений доступ до певних послуг, сервісів або, наприклад, відвідування публічних заходів. Основна ідея, яка діє в інших державах і яку, швидше за все, буде прийнято Україною – це максимальне використання внутрішнього цифрового сертифіката. Він повинен стати умовним пропуском», – говорить санлікар. Щоправда, він не уточнив, за якого рівня захворюваності така практика може бути застосована. «Ми будемо це обмірковувати вже після завершення тестування. Це буде QR-код, який показуватиме, що людина вакцинована, або перехворіла, або має негативний ПЛР- чи антиген-тест», – пояснив Кузін. За його словами, в цьому питанні треба буде зберегти баланс між правами людини, але повертаючись до міжнародного досвіду.

Тут варто зауважити, що у тій же Німеччині для не вакцинованих громадян тести на антиген, які дозволяють вільно пересуватися, здійснюють державним коштом, і це можна назвати ідеальним балансом між безпекою і дотриманням прав людини.

Юлія Горбань, Київ