МОЗ пропонує «позичити» 6,5 мільярда з програми медгарантій на закупівлю COVID-вакцин

Міністерство охорони здоров'я пропонує уряду тимчасово перерозподілити 6,5 млрд гривень з фінансування програми медичних гарантій у 4 кварталі цього року на закупівлю вакцин проти коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Сьогодні, щоб проплатити наступні законтрактовані вакцини, потрібно 6,5 млрд грн. Щоб не вносити зміни до держбюджету і не втрачати час, ми вирішили тимчасово перевести цю суму з четвертого кварталу Програми медичних гарантій на закупівлю вакцин», - написав очільник МОЗ.

За його словами, Міністерство фінансів протягом 3 місяців повинне повернути відповідну суму до програми медгарантій. Степанов нагадав, що при формуванні проєкту держбюджету на 2021 рік МОЗ просило виділити на закупівлю вакцин проти коронавірусу 15,1 млрд гривень. Але у підсумку міністерство отримало лише 4 млрд гривень, які вже витрачені на придбання відповідних препаратів.

Читайте також: В Україні за добу вакцинували понад 15 тисяч осіб

Як повідомлялося, 6 квітня Україна досягнула рамкових домовленостей із компанією Pfizer щодо поставки 10 млн доз вакцини проти коронавірусу до кінця року.

В Україні 13 квітня розпочалося щеплення проти коронавірусу вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech.

Також міністр охорони здоров'я Максим Степанов очікує на поставку партії вакцини Pfizer у рамках механізму COVAX цього тижня (до 18 квітня).

Україна почала щеплювати населення від коронавірусу 24 лютого. Загалом від початку вакцинальної кампанії щеплено 403 553 людини.