Ефективність CoviShield у тяжких випадках перевищує 90% - експерт ЮНІСЕФ

Усі вакцини проти COVID-19, рекомендовані ВООЗ, мають високу ефективність у тяжких випадках перебігу хвороби.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" повідомив керівник програми охорони здоров'я ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький.

Він зазначив, що зараз вакцини використовуються вже в багатьох країнах, тому фахівці регулярно отримують свіжу інформацію. "І кожен раз в ці дані вносяться уточнення. Наприклад, про те, що навіть після першої дози і Pfizer, і AstraZeneca, і Moderna мають дуже високий рівень ефективності. А після другої дози він тільки збільшується", - розповів Славуцький.

Говорячи про вакцину AstraZeneca, експерт підкреслив, що "після другої дози у неї ймовірність не заразитися - десь на рівні понад 70%".

Читайте також: Щеплені вакциною AstraZeneca отримають другу дозу цього ж препарату - Степанов

"Також усі вакцини, в тому числі CoviShield (виробляється за ліцензією AstraZeneca, застосовується в Україні - ред.), від 90% до 100% мають ефективність проти важких випадків - проти госпіталізації, проти смертності", - вказав Славуцький.

За його словами, і AstraZeneca, і Pfizer, постачання якої очікуються до України, забезпечать, "що ви не потрапите до лікарні, та 100% гарантію того, що не буде смертельного результату".

Читайте також: COVAX виділяє Україні майже 948 тисяч додаткових доз вакцини Pfizer

Як повідомлялося, наприкінці лютого в Україну надійшло 500 тис. доз вакцини CoviShield/AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові.

25 березня в Україну прибули перші 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Зараз вона проходить десятиденний лабораторний контроль.