Під Кабміном вимагають розблокувати поставки ліків для тяжкохворих

Фото

Представники низки пацієнтських організацій проводять акцію під Кабінетом міністрів, вимагаючи розблокувати поставки у регіони ліків від низки тяжких захворювань.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в акції "МОЗ досягнув дна" беруть участь пацієнти з онкологічними захворюваннями, ювенільним ревматоїдним артритом, недосконалим остеогенезом, розсіяним склерозом та іншими тяжкими недугами. Мітингувальники передали до Кабміну листа з вимогою вирішити питання.

Голова БО "100% Життя" Дмитро Шерембей заявив, що нині пацієнти з низкою захворювань змушені перервати лікування через відсутність препаратів у медзакладах. Така ситуація виникла через те, що у МОЗ не підписали документи про розподіл необхідних ліків.

"(Це сталося) не з причини того, що немає грошей, не з причини того, що держава не закупила ліки, а з причини того, що держава купила ліки, але вони застрягли, не доїхали до пацієнтів. В серпні потрібно було підписати документи, щоб ліки були в лікарнях. Півтора місяця документи не підписували ніякі взагалі. Це призвело до того, що вся логістика доставки медикаментів ламається і пацієнти не продовжують курс лікування", - сказав Шерембей.

Акція під Кабміном "МОЗ досяг дна" / Фото: Наталія Молчанова, Укрінформ

Він наголосив, що для багатьох пацієнтів, які не мають змоги купити ліки власним коштом через їхню високу вартість, це зводить нанівець весь курс лікування.

Читайте також: Скалецька відповість на запитання про перший місяць роботи у МОЗ

Утім, за його словами, навіть у разі термінового вирішення питання ліки надійдуть до лікарень, щонайменше, за два тижні.

Шерембей наголосив, що представники пацієнтських організацій зверталися до МОЗ з питання доставки ліків, натомість за місяць не змогли досягти результату.

У свою чергу, перший заступник міністра охорони здоров'я Андрій Семиволос, який вийшов до протестувальників, заявив, що "відповідні документи підписані декілька днів тому".