Суд у Чернігові звільнив з-під варти білоруса, обвинуваченого у шпигунстві

За день до зустрічі Зеленського й Лукашенка Новозаводський районний суд Чернігова звільнив з-під варти громадянина Білорусі Юрія Політику, обвинуваченого в збиранні секретної інформації на користь "невизначеного державного органу Білорусі".

Про це повідомляє Радыё Свабода з посиланням на адвоката Тараса Гаралюка.

"Цього року в серпні суд уже ухвалив рішення про можливість звільнення Юрія Політики під певні обмеження за умови сплати застави в розмірі 576,3 тис. гривень", - ідеться в повідомленні.

Як зазначив адвокат, застави за Політику не виплачували. "Він звільнений під особисті зобов'язання", - повідомив Тарас Гаралюк. За його словами, процес у цій справі триватиме, і його підзахисний мусить з'являтися на засідання за викликом суду.

На запитання, в якій країні громадянин Білорусі повинен знаходитися, Гаралюк відповів: "Він може жити, де хоче, з правом виїзду, куди хоче".

Тим часом міністр закордонних справ України Вадим Пристайко натякнув,  що у п’ятницю, 4 жовтня очікуються позитивні новини у справі засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка.

Читайте також: Лукашенко готовий помилувати Шаройка в обмін на затриманого білоруса

"Завтра буде поступка. Завтра буде те, про що засоби масової інформації з радістю зможуть повідомити", - сказав Пристайко. в ефірі програми “Право на владу” каналу “1+1”.

Як повідомляв Укрінформ,  Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з представниками українських ЗМІ 26 вересня заявив, що готовий найближчим часом вирішити питання щодо помилування засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка в обмін на аналогічні кроки стосовно обвинуваченого в Україні білоруського громадянина Юрія Політіки.

Власкор "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко був затриманий у Мінську 25 жовтня 2017 року. Комітет держбезпеки Білорусі висунув йому обвинувачення в шпигунстві та створенні агентурної мережі. Його засудили на 8 років позбавлення волі.

Читайте також: Українського журналіста Шаройка перевели із СІЗО до колонії в Білорусі

Громадянин Білорусі Юрій Політика був затриманий СБУ 16 червня 2017 року в автобусі Чернігів - Гомель у пункті пропуску "Нові Яриловичі". У його телефоні був знайдений файл, який містив план наступальної операції "Шторм", що проводилася українською армією у зоні АТО. 33-річний чоловік звинувачення в шпигунстві відкинув, пояснивши, ніби збирався у волонтери в зону АТО. МЗС Білорусі заперечує причетність Політики до спецслужб.

Як відомо, у п'ятницю, 4 жовтня, в Житомирі пройде пленарне засідання Другого форуму регіонів України й Білорусі за участю Володимира Зеленського та Олександра Лукашенка.

Фото: RFE/RL