Журналісти дізнались, за що Ющенко дав Богдану звання заслуженого юриста

Відео

Глава Офісу президента Андрій Богдан отримав від третього президента Віктора Ющенка звання «заслуженого юриста України» за повернення у держвласність підприємства, якого так і не сталося.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Як дізналися журналісти, в клопотанні щодо присвоєння цього звання Богдану є низка позитивних характеристик, проте ілюстровані вони однією справою — поверненням до держвласності «Нікопольського феросплавного заводу».

Коломойський, який зараз контролює підприємство, здивувався, коли у нього запитали, чи повертався завод до держвласності.

«Чого б він став «державним підприємством»? Коли він став «державним підприємством»? Його приватизували, по-моєму, у 2003 році. Більше нічого не робилося. Ну, приватизували і все, став приватним підприємством... У мене є там пакет акцій. І в (олігарха Віктора — ред.) Пінчука там є пакет акцій», — сказав він.

Читайте також: Богдан та інші: інформатор розвідки США назвав трьох "контактерів" Джуліані в Україні

Коломойський та Пінчук викупили міноритарну частину заводу ще в 90-х, але у 2003 році за президента Леоніда Кучми контрольний пакет акцій відійшов його зятю Пінчуку, як зазначають експерти, за заниженою ціною.

Після Помаранчевої революції підприємство вирішили повернути в державну власність, що допомагав робити юрист Андрій Богдан — від імені української держави. У цей час інтереси держави та Коломойського збіглися: останній міг претендувати на контрольний пакет акцій заводу і в підсумку домігся цього.

Читайте також: Президент призначив заступницю Богдану

Трудовий колектив, де працював Богдан, у 2007 році попросив президента Ющенка надати Богдану звання «заслуженого юриста». Це прохання президенту направили у травні, коли вже два місяці було відомо, що завод не повернувся у власність держави — в березні Верховний суд скасував усі попередні рішення та своєю постановою направив справу на новий розгляд. Він зрештою закінчився програшем держави.

Отримати коментар Богдана, який до того ж нині очолює комісію державних нагород та геральдики, журналістам "Схем" не вдалося.

У цьому ж розслідуванні йдеться, що Андрій Богдан у 2013 році літав до Росії разом з тодішнім прем’єром Миколою Азаровим, радником якого він був. Після візиту української делегації влада України на чолі з Віктором Януковичем призупинила підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Під час Євромайдану Азаров нагородив Богдана почесною грамотою Кабміну.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 21 травня призначив Андрія Богдана главою своєї Адміністрації.

22 травня Голова Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Тетяна Козаченко заявила, що вважає призначення Богдана главою АП порушенням закону "Про очищення влади". ГО "Громадський люстраційний комітет" оскаржив це призначення у суді. На думку самого Богдана, під дію закону про люстрацію він "потрапив несправедливо". Також, за його словами, посаду глави АП вивели з-під закону про люстрацію.

Читайте також: Верховний Суд відхилив скаргу на призначення Богдана главою АП

Андрій Богдан - український юрист, працював урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики у Кабміні Миколи Азарова (2010–2014). Відомий як адвокат бізнесмена Ігоря Коломойського. Був юридичним радником Зеленського під час виборчої президентської кампанії.