Зайцева утримується в колонії “за євростандартом”

Фото

Адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби України спростувала повідомлення ЗМІ про те, що засуджену до 10 років позбавлення волі у справі про ДТП в Харкові Олену Зайцеву етапували для відбування покарання до установи з привілейованими умовами.

Про це ідеться на сторінці Адміністрації ДКВС у Facebook.

“Адміністрація ДКВС України спростовує поширену деякими ЗМІ інформацію щодо направлення засудженої Зайцевої О.О. до установи виконання покарань з привілейованими умовами тримання”, - ідеться у повідомленні.

Як наголосили у ДВКС, порядок визначення особам, засудженим до позбавлення волі, виду установи виконання покарань регламентовано наказом Міністерства юстиції України від 27 лютого 2017 р. “Згідно з пунктом 1 Положення до виправних колоній мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання направляються засуджені вперше до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності”, - зазначають у відомстві.

Приміщення в колоніях, де може утримуватись Зайцева

Там нагадали, що Зайцева засуджена до 10 років позбавлення волі за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України, тобто за злочин, вчинений з необережності.

Водночас, наголошується, що у ДКВС існує лише один сектор мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для жінок, вперше засуджених до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, - при державній установі “Покровський виправний центр" (№ 79).

Читайте також: Смертельна ДТП у Харкові: Зайцеву етапували до колонії

“Відповідно до вимог зазначеного вище Положення, засуджена Зайцева О.О. направлена для подальшого відбування покарання до вищезазначеного сектору. Порядок та умови відбування покарання у вказаному секторі організовано відповідно до вимог кримінально-виконавчого законодавства”, - зазначається в повідомленні.

У ДВКС також наголосили, що одним із пріоритетних напрямків їхньої діяльності є створення належних умов тримання засуджених в установах виконання покарань різних рівнів безпеки з тенденцією приведення їх у відповідність до вимог європейських норм і стандартів.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2017 року у Харкові внаслідок зіткнення автомобіля Lexus RX, за кермом якого була Олена Зайцева, що проїхав на червоне світло, з автомобілем Volkswagen Touareg, яким керував Геннадій Дронов. Автомобіль Зайцевої вилетів на тротуар, збивши групу людей. На місці загинули п'ятеро людей, шоста людина померла в лікарні.

26 лютого 2019 року Київський райсуд Харкова засудив Олену Зайцеву та Геннадія Дронова до 10 років позбавлення волі кожного і ще до 3-х років позбавлення права керування автотранспортом. Також засуджені мають порівну відшкодувати шкоду потерпілим: понад 7 млн грн.

4 вересня Зайцева стало відомо, що Зайцеву етапували в Покровський виправний центр №79 у Дніпропетровській області.

За інформацією ЗМІ, це виправний центр відкритого типу для тримання жінок, засуджених до обмеження волі, з сектором мінімального рівня безпеки, з полегшеними умовами. Жінки проживають у 4-поверховому гуртожитку. На території є медпункт, пральня, перукарня, бібліотека, тренажерний зал і каплиця.