Мер Франківська відповів на закиди послів Ізраїлю та Польщі щодо пам'ятника Шухевичу

Кожна країна має свою історію та своїх героїв, але минуле не повинно впливати на теперішнє і майбутне демократичних країн.

На цьому наголосив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, відповідаючи на закиди послів Польщі та Ізраїлю щодо відкриття в місті пам’ятника Шухевичу.

«Кожна країна має свою історію та своїх героїв. Ми шануємо своїх та пам’ятаємо те, що вони зробили для нашої країни. Але ми також поважаємо й інші країни та шануємо нашу дружбу. У нас різне минуле, часом болюче. Ми маємо різні погляди на історичні події та постаті, адже історія кожної країни унікальна. Але ми разом йдемо у майбутнє, пліч-о-пліч. У нас спільні погляди та ми хочемо бачити наші країни вільними та демократичними. Минуле не повинно впливати на теперішнє чи тим більше, псувати майбутнє», - написав Марцінків.

Він вважає, що кожна нація має право вшановувати та пам'ятати тих, хто поклав життя за її становлення.

Як повідомлялося, пам’ятник Головнокомандуючому УПА Роману Шухевичу відкрили у Івано-Франківську 23 травня.

Читайте також: Посли Польщі й Ізраїлю висловили протест проти відкриття пам'ятника Шухевичу у Франківську

3 червня у Тwitter з’явився лист англійською до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа від послів Польщі та Ізраїлю в Україні. Вони висловили протест проти відкриття нового пам’ятника в Івано-Франківську і нагадали, що «люди, які вижили після масових вбивств, в яких вирішальну роль зіграв Роман Шухевич, досі живуть в Україні, Польщі та Ізраїлі».

Роман Шухевич - український політичний і державний діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів, генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії.

12 жовтня 2007 року указом Президента України Віктора Ющенка Роман Шухевич посмертно удостоєний звання Героя України.