Кінотеатри у ТРЦ проектуватимуть, враховуючи необхідний час для евакуації

Нові кінотеатри в торговельно-розважальних центрах проектуватимуть з урахуванням необхідного часу для безпечної евакуації людей.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе у Facebook.

"У нових ДБН “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади” вдосконалено норми щодо проектування таких закладів у складі ТРЦ в частині обов’язкового урахування необхідного часу для безпечної евакуації. Тобто, чітко визначено, скільки має тривати евакуація людей з таких закладів у складі ТРЦ, щоб це було безпечно", - написав Парцхаладзе.

Він також зауважив, що час евакуації з окремої будівлі кінотеатру або кінотеатру у торговельному центрі відрізняються.

"Тому що окрім того, щоб безпосередньо вийти із глядацької зали, людині потрібно ще евакуюватися із будівлі ТРЦ, а це додаткові хвилини", - пояснив він.

Парцхаладзе додав, що у чинних нормах щодо закладів культури, які є застарілими, враховується лише час евакуації людей із окремих будівель кінотеатрів. Водночас більшість із них якраз проектуються у складі великих ТРЦ.

"Ми переглянули ці норми, щоб заклади культури у складі ТРЦ проектувалися безпечно та правильно, з дотриманням необхідних розрахунків щодо часу евакуації та пропускної можливості евакуаційних виходів", - додає Парцхаладзе.

Читайте також: У Кличка показали ремонт Шулявського мосту

Він зауважив, що зміни дозволять на 25% зменшити кількість травм під час евакуації і підвищити безпеку людей у разі надзвичайних ситуацій.

Парцхаладзе пояснив, що відповідно до чинних пожежних вимог, при проектуванні закладів культури має бути дотриманий необхідний час евакуації людей: евакуація з будівлі І та ІІ ступенів вогнестійкості має здійснюватися протягом 6 хвилин, ІІІ-ІV ступенів - 4 хвилин, V ступеню - 3 хвилин.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.