Затримання неповнолітніх у Рівному: поліцейські грають з вогнем

Аналітика

За мирні пікети та плакати проти влади у відділок можуть забрати, ще й протокол “зліпити”. Копіюємо агресора?

Дії рівненських поліцейських, які затримали місцевих жителів 20-річного хлопця та 16-річну дівчину за пікет з плакатами про вимогу імпічменту президента, зі складанням на обох (зокрема, й на батьків) адмінпротоколів – зчинили справжню бурю протесту в українському сегменті соцмережі Фейсбук. Молодих людей врешті відпустили. І минуло три доби та пристрасті лише підсилюються. Користувачі, зокрема, натякають на схожість поведінки рівненських правоохоронців у цій ситуації на дії їхніх колег в сусідній Росії.

До того ж на події у Рівному в уже традиційному для себе стилі (тобто, у Фейсбуці) відреагував Президент Володимир Зеленський: “З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли б діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку. Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся”. На що дівчина відреагувала досить бурхливо.

Тож, що і як відбулося 25 травня в місті Рівне — Укрінформ спробував з’ясувати.

А почалося все так: свідчення неповнолітньої протестувальниці

Схоже, реакція президента на затримання поліцейських здивувала неповнолітню протестувальницю Дарину Коцюрубу: “Я просто не розумію, чому він написав, що нас не затримували. Нам казали, що ми затримані, це було дуже грубо”, - написала дівчина в мережі. В коментарі журналістам UA: Рівне вона розповіла про причини їхнього протесту. “Мене і мого друга особисто не задовільнили призначення кварталівців на державні посади і призначення люстрованих нещодавно людей на державні посади і виступи президента російською мовою на території України, – пояснює Дарина Коцюруба, – це головні причини. У нас було писало на плакатах «Україна – поза законом», «імпічмент президенту», «не кумівство, а по-братськи» тощо.”

За словами дівчини, під час пікету деякі перехожі погрожували молодим протестувальникам: фізичною розправою, побиттям... Через майже годину до них підійшов правоохоронець, який провівши із ними коротку бесіду, запропонував пройти у відділок для дачі пояснень.

“Коли я запитала чи будуть на нас складати адмінпротокол він сказав, що ні, не будуть”, – розповідає дівчина.

А далі 16-річна рівнянка розповідає про жорстоке поводження з нею у відділку поліції. Публікуємо невелику, найбільш емоційну частину. Без купюр (з повним текстом можна ознайомитися ТУТ).

“Мені нічого не сказали, вільна я чи ні. Я сиділа в холі близько двох годин після того, як мене туди привели. Я встигала за цей час вийти в магазин за кавою і за водою, мені ніхто не казав ні слова, а потім спустилася жіночка – Паламарчук Ганна, мені здається, яка почала казати мені в грубій формі, щоб я підходила до неї і йшла на гору для дачі показань. Я не пішла, а вийшла на вулицю, тому що була без матері і не була особою затриманою. Вона почала мені перегороджувати дорогу. Я не могла пройти. Вона почала кричати на мене. Вона почала дзвонити своєму «головному», як вона сказала. Він прийшов і сказав мені, що я все таки затримана. Вони кричали на мене, психологічно тисли. Ця пані, вона декілька разів говорила мені, що я псую їй сьогодні день... Згодом мене повели нагору, туди, де вже дві години сидів мій друг Роман. Коли я сказала, що мене не мають тут тримати більше трьох годин без матері, через деякий час підійшов "головний", якому раніше телефонувала пані Ганна, і я краєм вуха почула в кутку кімнати розмову (пряма цитата): "Якщо знайдуть наркотики, то і три доби можна тримати..." ...Після цього я притисла до себе свою сумку і замкнула кишені. Мені стало ще страшніше, мене далі охопила істерика. Через хвилину "головний" підійшов до мене з дуже старою книжкою в руках, ткнув мені пальцем у 185 статтю, частину першу, сказавши, що по ній я і буду відповідати. Після цього він покинув кімнату, лишивши мене з пані Ганною та пані Анастасією. Я продовжувала плакати, пані Ганна продовжувала на мене давити. Говорилося про два адмінпротоколи і навіть про кримінальну відповідальність "за повалення конституційного ладу" мною, дитиною 16-ти років”.

...З відділку Дарину забирала її мама. Але інцидент далеко не вичерпаний – дівчині надходять погрози через мережу. “Мені бажають померти від раку, катувань, смерті, побиття. Називають мене повією та алкоголічкою. Ображають мою зовнішність, яку я не вибирала. Я морально спустошена. Мені страшно і я не знаю, що буде далі. Не хочу знати”, – пише дівчина на своїй сторінці у Фейсбук.

Версія правоохоронців: протестувальників “не затримували”, а “запросили”

Того ж дня заступник начальника Рівненського міськвідділу поліції Іван Теліга виклав свою версію подій: “До нас звернулися громадяни про те, що двоє осіб здійснюють мітинг на Майдані незалежності з метою дискредитації президента України Володимира Зеленського. Під час перевірки даної інформації було виявлено одну неповнолітню дівчину 16 років та хлопця 20 років, в яких були чотири плакати, ними ж намальовані. Даних громадян було запрошено до Рівненського відділу поліції, після чого при проведенні перевірки було складено адміністративні протоколи за статтею 185-1 (на обох протестувальників і на матір Дарини), тобто неповідомлення відповідних органів при проведенні мітингів демонстрацій і так далі.

Своєю чергою, начальник поліції Рівного Василь Зелінський сказав, що дівчину і хлопця «не затримували, а запросили» відвідати відділок для складання матеріалів про адмінправопорушення.

Через добу, 26 травня, у Національній поліції повідомили, що проведуть службову перевірку дій поліцейських під час інциденту у Рівному. Про це в коментарі Укрінформу заявив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

Ярослав Тракало

За його словами, працівники поліції діяли в рамках покладених на них обов‘язків, однак у цьому випадку могли застосувати й м’якші методи впливу, наприклад, провести профілактично-роз‘яснювальну бесіду і винести усне попередження.

“Чому поліцейські не вчинили так – це обов'язково вивчать. Керівництво поліції Рівненської області вже ініціювало проведення службової перевірки. Вивчать, зокрема, обставини цієї ситуації і чи справді було потрібно запрошувати цих осіб до відділку поліції для складання адмінматеріалів”, – уточнив Тракало.

Водночас речник Нацполіції поінформував, що з особовим складом поліції проведуть роз’яснювальну роботу на предмет методів комунікації з громадянами про роз‘яснення дотримання ними вимог законодавства.

Правозахисник: поліцейські поводилися не етично, затримали незаконно та з численними порушеннями

За правовим роз’ясненням Укрінформ звернувся до Михайла Лебедя, члена правління ГО «Правозахисна Ініціатива». Публікуємо його коментар без скорочення та змін.

“Затримання дітей за мирний протест було незаконним і відбувалося з численними порушеннями. З ними грубо поводились, лякали. Також працівники поліції заборонили робити відеофіксацію їхніх дій, що є явною ознакою зловживання владою. Законних підстав для затримання не було, оскільки неповідомлення про намір провести мирне зібрання в Україні не є правопорушенням, а обов'язок повідомляти владу не є імперативним.

Протокол про "неналежне виховання" дочки, який склали на матір неповнолітньої протестувальниці, є взагалі абсурдним з позиції права. Місцеві очільники і спікери поліції взагалі використовують російський дискурс про "несанкціоновані" мітинги, що не відповідає українському законодавству. Підсумовуючи, скажу, що є всі підстави стверджувати, що в місті Рівне, звичайно, не всі, але частина працівників поліції політизувалися, і таким чином вислужуються перед новою владою. Підтверджує це і той факт, що під час другого туру президентських виборів рівненська поліція теж дозволяла собі зайвого щодо противників одного з кандидатів, який пізніше став президентом”.

Щодо правоохоронців, то, за словами Михайла Лебедя, швидше за все, їм загрожує звільнення або інше дисциплінарне покарання.

Михайло Лебедь, правозахисник

“Хоча, безперечно, рівненські поліцейські скоїли й кримінальні злочини під час "приборкання" молодих протестувальників. Зараз над цим працює група правозахисників та активістів, які допомагають протестувальникам і їх батькам. Готуємо заяву до Державного бюро розслідувань”, - переконує він.

Власне, правозахисник також розповів, що і як можна зробити, аби унеможливити подібні інциденти в майбутньому, зокрема, не тільки щодо права на мирний протест неповнолітніх, але й загалом усіх українських громадян.

“В цієї проблеми є декілька причин. По-перше, це політизація поліції, яка, насправді, почалася задовго до виборів, і при кожному новому міністрові внутрішніх справ змінює вектори. По-друге, це загалом провалена поліцейська реформа. "Нова" поліція зловживає повноваженнями приблизно так само часто, як і "стара" міліція. Різниця лише в тому, що після Революції Гідності громадський контроль над правоохоронцями збільшився. По-третє, існує системна проблема - радянська стаття 1988 року про порушення неіснуючого "порядку проведення" мітингів. Європейський суд з прав людини двічі закликав Україну не використовувати її. Тобто за це не можна не те, що штрафувати чи саджати, а й навіть затримувати. Але попри те, що в судах по цій статті люди стабільно виграють, а кількість випадків затримань після Революції в рази зменшилась, поліція час від часу все одно використовує спірну ст. 185-1 КУпАП. Хоча б просто тому, що поліцейських цьому вчать у профільних навчальних закладах”, – наголошує Лебедь. І додав: “На цьому тижні в парламенті має розглядатись законопроект № 10081, розроблений нардепами спільно з правозахисниками. Актуалізували цей законопроект як раз рівненські події. Хоча, спроби прибрати ст. 185-1 з українського законодавства тривають чи не з 2011 року. Маю надію, на цьому тижні українці нарешті позбудуться цього радянського рудимента, прийнявши згаданий документ за основу та в цілому”.

А тим часом, свобода – наша релігія

У Фейсбуці набирає обертів флешмоб під хештегом “підтримую_Дашу_Коц”. Небайдужі користувачі висловлюють свою підтримку 16-річній рівнянці: “Тримайся! Ти не одна!”, “Захоплює твій вчинок і сміливість!”, “Прорвемося!” “З тобою всі прогресивні українці. Свобода слова – це те, що ми не віддамо!” тощо.

Ми ж уважно відстежуватимемо подальший перебіг подій. Зокрема, в оцінці Міністерством внутрішніх справ неправомірності дій рівненських поліцейських щодо неповнолітньої Дарини. А також – у вирішенні цього питання українськими парламентарями: на сьогоднішньому засіданні погоджувальної ради віце-спікер ВР Ірина Геращенко запропонувала включити у порядок денний законопроект №10081, який посилить право українських громадян на мирний протест.

Мирослав Ліскович. Київ