Україна додала у "чорний список" пропагандистів дев'ять видавництв РФ і три сайти

Економічні та інші обмежувальні санкції застосовано до дев’яти російських видавництв та трьох юридичних осіб, власників інтернет-порталів, що систематично створюють і поширюють пропагандистську продукцію антиукраїнського змісту.

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

“Станом на 20 березня до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, внесено 208 видань, випущених 35 російськими видавництвами. Найактивнішими виробниками пропагандистської антиукраїнської продукції виявились російські видавництва “Алгоритм”, “Книжный мир”, “Эксмо”, “Вече”, “Центрполиграф”, “Яуза”, “АСТ”, “Издательский дом “Питер”, “Яуза-пресс”, - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Міграційна служба спіймала на виборчих провокаціях групу журналістів

Санкції введено терміном на три роки. Вони включають обмеження торговельних операцій; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань; інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим законом.

“Також до санкційних списків потрапили три юридичні особи, які через свої інтернет-портали поширюють антиукраїнську пропаганду: “Лабиринт.Ру”, “ЛитРес” та “Рексофт”, який є власником ресурсу “Озон.Ру”. Відтепер інтернет-провайдерам заборонено надавати послуги з доступу користувачів Інтернету до цих ресурсів", - додали в Держкомтелерадіо.

Як зазначається, застосування санкцій ініціював Держкомтелерадіо, який протягом останніх років здійснює постійний моніторинг сфери книгорозповсюдження з метою виявлення друкованої продукції антиукраїнського змісту. За результатами моніторингу складено відповідний перелік книжкових видань.

Рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” введено в дію указом Президента України від 19 березня 2019 року.