В Україні можливе створення вікаріату для румуномовних християн — Епіфаній

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній вважає прийнятним створення в Україні вікаріату, який би об'єднав румуномовних християн, в обмін на готовність Румунської православної церкви визнати ПЦУ.

Про це митрополит Епіфаній сказав в інтерв'ю "Українській правді".

"Звичайно. Потрібно вести переговори. Ця заява (Румунської церкви — ред.) була тільки минулого тижня, ми обговоримо все. Ми готові. І це буде дзеркальним кроком, бо на території Румунської церкви уже створений вікаріат для українських парафій, де моляться українською. Чому нам не надати таку ж можливість для румунів? Я не вважаю це проблемою і певен, що ми вирішимо це питання, і Румунська церква визнає нашу автокефалію", - наголосив Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого в прес-службі Румунської патріархії за підсумками засідання Священного Синоду Румунської православної церкви повідомили, що Синод готовий розглянути питання про визнання Православної церкви України в обмін на гарантії забезпечення прав і свобод румунських православних в Україні.

"Необхідно отримати письмові гарантії від церковних і державних органів влади України про те, що етнічну і мовну ідентичність румунів, які проживають в Україні, буде збережено, а румуномовні православні матимуть можливість не тільки об'єднуватися в румунські православні парафії, а й мати можливість розвивати духовні відносини з Румунським патріархатом, тобто отримувати підтримку, в тому числі літургійні та богословські книги їхньою рідною румунською мовою", - заявили у прес-службі.

Повідомлялося також, що після проведення відповідних консультацій Священний Синод висловить свою офіційну позицію щодо визнання Православної церкви України.

Читайте також: Епіфаній пояснив, чому вести переговори з Онуфрієм - нереально

Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. 6 січня у Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томосу й божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. Згодом Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

3 лютого в Софії Київській відбулася церемонія інтронізації предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка завершила всі процедури, які утверджують автокефалію УПЦ.