Активісти заявляють про перешкоди у розслідуванні справ Майдану

Фото

У Центрі громадянських свобод стверджують, що розслідуванню справ Майдану на різних рівнях чиняться перешкоди.

Про це заявили під час прес-конференції у вівторок голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук і адвокат потерпілих, член колегії громадської організації "Адвокатська дорадча група" Віталій Титич.

"Ми змушені констатувати незацікавленість вищих осіб держави у справжньому ході розслідування, попри всі заявлені декларації. Ми фіксуємо низку протидії і перешкод з боку різних органів державної влади", - сказала Матвійчук.

"Круглий стіл" на тему: "П'ять років після подій Євромайдану" в столиці / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

За словами Титича, протягом останніх двох років генпрокурор Юрій Луценко жодного разу не заслухав керівника Управління спецрозслідувань відомства Сергія Горбатюка про хід розслідувань у справах Майдану.

Читайте також: П’ять років після Майдану: Горбатюк розповів про результати розслідувань

"Усі звернення Горбатюка у службовому порядку рапортами чи поданнями ігноруються, тому він був змушений звертатися до суду, щоб отримати відповідь генпрокурора на конкретні питання, які важливі для проведення розслідування" - зазначив представник "Адвокатської дорадчої групи".

У свою чергу Матвійчук додала, що згадане Управління спецрозслідувань скорочували, а у слідчих відбирали кримінальні справи, у яких було досягнуто проміжного результату. "Зараз це управління знаходиться у підвішеному стані, оскільки через законодавчі колізії слідчі не мають жодних соціальних і правових гарантій, і ця ситуація задовольняє Генпрокуратуру", - констатувала голова правління Центру громадянських свобод.

Крім того, не допомагають у розслідуванні справ Майдану і Служба безпеки та Міністерство внутрішніх справ, зауважила Матвійчук.

"Усі розслідування відбуваються слідчим шляхом, і жодної співпраці ці правоохоронні органи зі слідством не ведуть, навіть просто не передають потрібні документи. Для цього управлінню доводиться ініціювати і отримувати дозволи на обшуки, які проводяться в цих органах", - наголосила вона.

Також в органах внутрішніх справ продовжують працювати правоохоронці, які підозрюються у вчиненні злочинів під час Революції Гідності, а десятеро з них обіймають керівні посади.

Не сприяють розслідуванню справ Майдану і зміни до Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до яких слідчі о четвертій ранку займають чергу для подання клопотання про проведення необхідних слідчих дій. До того ж, зазначила Матвійчук, деякі справи суди протягом року не призначають до розгляду.