Медичну реабілітацію за кордоном торік пройшли 63 учасники бойових дій

Медичну реабілітацію за кордоном торік пройшли 63 учасники бойових дій на сході України. Цьогоріч реабілітація планується для 15 осіб щомісяця.

Про це написала міністр у справах ветеранів Ірина Фріз у Facebook.

"Реабілітація проводиться в Болгарії і в 2018 році 63 поранених учасників АТО отримали всю необхідну допомогу за кордоном. В цьому році плани більш масштабніші. В спеціалізованих закордонних центрах планується реабілітація 15 осіб щомісяця", - повідомила міністр.

За її словами, медична реабілітація проводиться за підтримки трастового фонду НАТО.

"В першу чергу – це програми медичної реабілітації, якими займається NSPA (Агенція НАТО з підтримки та постачання). За фінансування відповідного трастового фонду НАТО надаються послуги з медичної реабілітації ветеранів", - підкреслила Фріз.

Крім того, зазначила вона, фінансується постачання допоміжних приладів до протезів для тих осіб із інвалідністю, що їх потребують.

Також за кошти трастового фонду НАТО була закуплена та встановлена перша ерго-терапевтична кімната та облаштована спеціальна військова майстерня у Львівському військовому госпіталю.

Читайте також: Рада ухвалила закон про Єдиний державний реєстр ветеранів

У Медичному центрі Національної гвардії «Нові Санжари», що на Полтавщині, закуплено та встановлено реабілітаційне обладнання. Крім того, за участі фонду та за підтримки уряду Японії, безпосередньо грантовій допомозі у рамках проекту Кусаноне, в Українському науково-дослідному інституті протезування, протезобудування та відновлення працездатності, що знаходиться у Харкові, встановлено модульний реабілітаційний басейн.

Як повідомляв Укрінформ, співпрацю в рамках трастового фонду НАТО з фізичної реабілітації (протезування) українських військовослужбовців продовжено до 2020 року.