Шрифт Брайля, пандуси і сурдоперекладач: на ЗНО передбачили додаткові умови

Особи з порушенням зору цього року зможуть пройти зовнішнє незалежне оцінювання з використанням завдань, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, з української мови та літератури, історії України та математики і біології.

Про це сказав на брифінгу в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, розповідаючи про новації для осіб з особливими освітніми потребами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього року до цих (обов'язкових - ред.) предметів додається ще один - біологія. Наявність обов'язкових предметів дає можливість комбінувати учаснику тестування різні варіацї для того, щоб розширити свої можливості вступу до закладів вищої освіти",- сказав Бойко.

За його словами, для осіб з порушеннями зору також з'явилася можливість проходити тестування з використанням озвучування тестових завдань. "В цьому році ми запускаємо в пілотному режимі для людей з глибокими порушеннями зору можливість проходити тестування з використанням комп'ютерних засобів відтворення тесту, тобто, під час реєстрації на додаткову сесію особі з особливими освітніми потребами, вибираючи той чи інший предмет, можна комбінувати, який предмет вона буде складати шрифтом Брайля, а який предмет озвучувати будуть за допомогою комп'ютерного засобу", - зауважив Бойко.

Він уточнив, що такий спосіб буде прийнятним для тих, хто втратив зір не так давно і не повною мірою опанували шрифт Брайля.

Читайте також: Відсьогодні стартує реєстрація на ЗНО

Загалом, розповів в.о.директора УЦОЯО, для людей з особливими освітніми потребами цього року створено більше 20 додаткових умов. Зокрема, для дітей з вадами опорно-рухового апарату будуть підібрані пункти тестування у приміщеннях із пандусами та відповідними туалетними кімнатами. Дітям з вадами слуху дозволяється мати слуховий апарат, а також буде можливість скористатися послугами сурдоперекладача.

Крім того, для осіб з вадами зору пропонується ще кілька можливостей: додаткове освітлення, використання лупи, тестові зошити шрифтом 16 або шрифтом Брайля. Для створення таких умов учасник має надати відповідний медичний висновок, зазначив Бойко.