Голова СЗР привітав особовий склад і ветеранів зі 100-річчям зовнішньої розвідки

Голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок привітав особовий склад та ветеранів СЗР зі 100-річчям з дня створення першого підрозділу української зовнішньої розвідки та професійним святом - Днем зовнішньої розвідки України.

Привітання Божка опубліковане на сайті СЗР.

“Саме в цей день 100 років тому 24 січня 1919 року в Директорії Української Народної Республіки був створений відділ закордонної інформації – перший підрозділ зовнішньої розвідки незалежної України. Ми повернули свою історію і остаточно розпрощалися з радянськими сентиментами”, - зазначив Божок.

За його словами, повернення власної історії і справжніх традицій є одним з основних завдань реформи Служби зовнішньої розвідки України відповідно до стандартів НАТО, що СЗР здійснює з 2017 року на доручення Президента Петра Порошенка та за підтримки Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана й секретаря РНБО Олександра Турчинова.

“Це також є важливим елементом нашої боротьби з гібридною агресією Кремля. Оскільки вже досить давно перед спецслужбами агресора стоїть завдання з нав’язування Україні та всьому цивілізованому світу російського, спотвореного комуністичною ідеологією бачення історії”, - уточнив голова Служби.

Читайте також: Спецслужбам РФ дали ще $350 мільйонів на втручання у вибори в Україні — зовнішня розвідка

Божок також додав, що на черзі – виконання другого важливого завдання у контексті реформування Служби зовнішньої розвідки України, яким є повернення України до євроатлантичної спільноти.

“Ми проводимо організаційну та структурну реформу, десовєтизацію та декагебізацію. Скасовуємо надмірну закритість, запроваджуємо цивільний демократичний контроль над сектором розвідки. Ми удосконалили законодавство і розробили спільно з нашими партнерами з НАТО, США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Польщі, Румунії, Литви, Латвії та Естонії проект нового Закону України «Про розвідку». Це ті стандарти НАТО, які ми втілюємо, аби відновити довіру друзів та партнерів з НАТО та ЄС, без якої неможлива наша повноцінна інтеграція в євроатлантичний простір”, - зауважив голова СЗР.

Як повідомлялося, 22 листопада 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ про відзначення Дня зовнішньої розвідки 24 січня.