Україна і Грузія домовилися про заходи щодо відновлення музею Лесі Українки в Сурамі

Україна і Грузія домовилися про подальші кроки щодо відновлення будівлі музею-бібліотеки Лесі Українки в грузинському містечку Сурамі.

Про це повідомила у Facebook прес-служба Посольства України в Грузії за результатами виїзної наради в музеї-бібліотеці Лесі Українки за участю посла України в Грузії Ігоря Долгова та представників влади і громадськості Грузії.

"На порядку денному цієї наради було питання вироблення подальших кроків щодо відновлення будівлі музею-бібліотеки Лесі Українки, який є культурним та історичним осередком дружніх відносин України та Грузії. За результатами наради вирішено провести спільну зустріч з першим заступником міністра культури Грузії М.Гіоргадзе та вже у лютому 2019 р. оголосити тендер на проведення проектно-будівельних робіт нового музею-бібліотеки Лесі Українки", - йдеться у повідомленні.

У Посольстві поінформували, що з грузинської сторони у нараді взяли участь директора Національного агенства з питань збереження культурної спадщини Грузії Н.Антідзе, експерти, геологи та архітектори Агентства, голова Товариства Лесі Українки Т.Гоголадзе, керівництво муніципалітету та краєзнавчого музею Хашурського району Грузії.

Музей Лесі Українки в Сурамі становить житловий будинок, де кілька останніх років на курорті за порадою лікарів, що пропонували для поліпшення стану південний клімат, мешкала Леся Українка з чоловіком Климентом Квіткою.

Музей створений 1952 завдяки допомозі грузинського письменника Георгія Леонідзе. Поруч із музеєм встановлене погруддя Лесі Українки.