Порошенко вручив Філарету Зірку Героя України

Фото

Президент Петро Порошенко вручив Зірку Героя України Почесному патріарху Православної церкви України Філарету.

Церемонія вручення найвищої державної нагороди відбулась на урочистому прийомі з нагоди Дня Соборності України, який транслювали наживо українські телеканали.

"Ваша святосте, дозвольте звернутися до вас зі словами великої пошани. Ви були, є і залишаєтеся духовним лідером українського народу, і тому я прийняв рішення присвоїти вам високе звання Героя України. Я наголошую на тому, що ваша нагорода абсолютно заслужена. Наголошую, бо в умовах, коли за моєї каденції звання Героїв (України - ред.) присвоєно Героям Небесної сотні і військовим-героям, які боронять українську землю, важливість ваших вчинків аж ніяк не менша, ніж події на фронті", - сказав Порошенко.

Він додав, що Філарет усе життя самовідано служив Церкві й українському народу і за атеїстичного радянського режиму боровся за право людей вірити в Бога, а за часів незалежності доклав величезних зусиль для отримання Томосу про автокефалію української православної церкви.

"Вражаючим є ваш приклад надзвичайної жертовності, з якою ви прийшли 15 грудня на Об'єднавчий собор у Софію Київську. Ви довели всьому світові, що "там, де два українці, там три гетьмани" - це не про нас, що українці здатні об'єднуватися", - наголосив Президент.

Фото Миколи Лазаренка