Предстоятель ПЦУ: Водохреща та Різдво колись були одним святом

У давні часи Богоявлення Господнє (Водохреща) та Різдво були поєднані та відзначалися як одне релігійне свято.

Про це предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів журналістам після літургії та освячення води в Михайлівському соборі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні велике двунадесяте свято – Богоявлення Господнє. Завершується Різдвяний цикл. У древності Богоявлення було поєднано з Різдвом, вони були як одне свято. Але з часом це свято було розділено. Сьогодні ми згадуємо Хрещення Господнє. Свято носить ще назву Богоявлення, щоб Господь видимим чином явився у світі. Бог-Отець засвідчив голосом, Син – плоттю, хрищається у Йордані і Дух сходить у вигляді голубиному», - сказав Епіфаній.

Він закликав православних українців прислухатися до церкви.

«Господь, Який прийшов у світ і прийняв людську плоть, прийшов заради нашого спасіння, омиває наші гріхи і світу у Йордані. Сам Господь не мав потреби у хрещенні, але Він виконував закон, який слід було виконати і дає нам приклад того, що ми – християни – маємо прислухатися до церкви і виконувати те, що нам належить, згідно закону виконувати, як православним християнам», - сказав Епіфаній.

Хрещення Господнє або Богоявлення - це третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має кілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.

У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова літургія, яка завершується великим освяченням води.

Одна з традицій цього свята - хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

Читайте також: У християн східного обряду - Водохреще

Як повідомляв Укрінформ, цього року для святкування Водохреща КП «Плесо» облаштувало в межах Києва 12 локацій. На кожній із них 19 січня з 07:00 до 21:00 чергуватимуть рятувальники та працюватимуть медпункти.

Загалом по Україні 19 січня у місцях відзначення Водохреща Держслужба з надзвичайних ситуацій спільно з місцевими органами влади розгорне 967 рятувальних постів, кожний у складі 3-4 осіб із засобами порятунку людей на воді. Цього дня до чергування на рятувальних постах від ДСНС залучається понад 2 тис. 900 осіб та 541 одиниця техніки.