Три посилки без мита: директор Укрпошти назвав ідею нереальною

Ідею з трьома безмитними посилками на місяць, яку пропонували впровадити кілька місяців тому, нереально реалізувати.

Про це заявив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський в інтерв'ю РБК-Україна.

Смілянський підкреслив, що відразу відмовився від такої ідеї, незважаючи на те, що політикам для цього знадобилося близько року.

"Якщо у мене дві посилки і у "Нової пошти" дві посилки, то яка з них буде підлягати оподаткуванню? Чому три посилки? Я запитував у тих, хто пропонував цю ідею, чи бачили вони, як на посилках з Китаю перекручують українські прізвища? Ми їх будемо порівнювати? По ІПН? Ми змусимо Джефа Безоса (глава Amazon — ред.) і Джека Ма (засновник Alibaba Group — ред.) українцям без ІПН не продавати?", — зазначив Смілянський.

За його словами, для реалізації такої ініціативи необхідно впровадження електронних реєстрів. Наприклад, США зуміли домовитися про обмін електронними реєстрами з 40 країнами.

Читайте також: Укрпошта попередила про можливі затримки у доставці пошти через негоду

"У США, коли вводяться зміни в бухгалтерському законодавстві, людям дають два роки підготуватися. У нас дають дві хвилини заднім числом. Держава має право приймати будь-які рішення, але вони мають бути підготовленими. Поки що ідею з трьома безмитними посилками на місяць нереально реалізувати", — підкреслив Смілянський.

Як повідомлялося, зміни до Податкового кодексу передбачають зниження неоподатковуваної вартості міжнародних посилок із €150 до €100 з 1 липня 2019 року. При цьому норму про "три посилки" скасували, оскільки поштові оператори виявилися не готові до адміністрування такого обмеження.