Тука назвав ТОП-3 питання, які найбільше турбують переселенців

Перелік проблем, з якими стикаються вимушені внутрішні переселенці в Україні, залишається незмінним.

Про це під час консультацій зацікавлених установ/організацій в рамках проекту Ради Європи "Визначення напрямків співпраці для розвитку соціальних прав людини в Україні" поінформував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, мушу констатувати, що з року в рік перелік питань, які найбільше турбують вимушених переселенців, не змінюється. На першому місці, за всіма опитуваннями, залишається проблема із забезпеченням житлом, друге і третє місця поділяють проблеми соціальних виплат і проблеми, пов'язані, як наслідок, із неможливістю поновлення втрачених документів, через що виникає низка проблем у людей, що переїхали з окупованої частини Донбасу, або з анексованого Криму", - сказав Тука.

Він також додав, що ці люди з 2014 року позбавлені права брати участь у виборчому процесі в об'єднаних територіальних громадах.

"Тобто вони позбавлені можливості бути залученими в процес децентралізації. Вони не мають можливості брати участь у виборах депутатів Верховної Ради, які балотуються за мажоритарними округами. Всі вимушені переселенці вважаються тимчасово зареєстрованими, і попри те, що люди роками мешкають на постійному місці, вони вже інтегровані в суспільство, але вони не є членами громади з юридичної точки зору", - зазначив Тука.

Читайте також: Верховний Суд визнав незаконними перевірки переселенців для отримання виплат

Він поінформував, що спільно з низкою неурядових громадських організацій розроблено законопроект, який надає можливість вимушеним переміщеним особам брати участь у виборчому процесі у повному обсязі. "У березні законопроект був поданий до Верховної Ради. Попри всі обіцянки законопроект досі не пройшов навіть першого читання в профільному комітеті", - зауважив заступник міністра.

Як повідомлялося, 16-17 січня в Києві проходять дводенні консультації зацікавлених установ/організацій в рамках проекту Ради Європи "Визначення напрямків співпраці для розвитку соціальних прав людини в Україні". До участі запрошено народних депутатів України, представників профільних міністерств, представників міжнародних організацій, неурядові громадські організації, науковців та практикуючих правозахисників.