Вже десятий український моряк оголосив себе військовополоненим

Механік захопленого військовослужбовцями РФ українського рейдового буксира "Яни Капу" Сергій Чуліба заявив, що вважає себе військовополоненим.

Про це повідомив в Facebook адвокат Геннадій Федоров, який відвідав українського моряка в СІЗО "Лефортово".

«Вчора мною було прийнято участь в слідчих діях у СУ ФСБ Росії у справі українських моряків. Моїм підзахисним є молодий скромний хлопець - Чуліба Сергій Романович - механік рейдового буксира "Яни Капу". Як і інші члени команди, Сергій в ході допиту заявив, що вважає себе військовополоненим, і повідомив лише дані, які передбачені статтею 17 Женевської конвенції, тобто ПІБ, дату народження, звання. Від дачі інших свідчень відмовився», - написав Федоров.

За його словами, українець перебуває «в хорошому фізичному і психологічному стані, тримається гідно, ніяких скарг або прохань не висловлював». Моряк хвилюється за стан здоров'я своїх батьків, дівчини і рідних, переживає, що вони втратили на час «годувальника і опору».

Як розповів адвокат, Чуліба також просив дізнатися про долю собаки, яка перебувала на «Яни Капу» в момент захоплення, а також переживає за те, що буксир без належного технічного догляду може прийти в непридатність.

Федоров також зазначив, що Чуліба просив передати слова подяки друзям і волонтерам, які надають допомогу полоненим морякам. «Дуже важливо усвідомлювати, що в цей важкий для військовополонених час моряки не забуті, що їх пам'ятають і надають їм моральну і матеріальну підтримку», - пише адвокат.

Читайте також: Денісова заявляє, що ФСБ ігнорує її звернення щодо українських моряків

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, а також 24 моряків.

Підконтрольні РФ «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих моряків.

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матроська тиша".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, проте влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.