Порошенко прогнозує, що Об’єднавчий собор відбудеться у грудні

Президент України Петро Порошенко переконаний, що Об’єднавчий собор відбудеться у грудні й до часу обрання предстоятеля Української православної автокефальної церкви залишилися лічені дні.

Про це він заявив на зустрічі з представниками місцевого самоврядування під час робочої поїздки на Івано-Франківщину, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Декілька днів тому Синод нашої православної Константинопольської Матері-Церкви прийняв історичне рішення — рішення про надання автокефалії Українській помісній автокефальній православній церкві, ухвалив рішення про скликання Об’єднавчого православного собору в Україні. Дату його проведення незабаром оголосить патріарх Варфоломій, але я, як добре проінформована людина, можу сказати, що найбільш вірогідно, що це точно відбудеться у грудні. Лічені дні залишилися”, - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав, що на Соборі українські ієрархи мають обрати предстоятеля незалежної Української православної церкви, якому і буде вручено Томос.

Читайте також: Президент та предстоятель УПЦ разом поїдуть за Томосом

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Також Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.