Збитий Іл-76: апеляцію генерала Назарова розглянуть знову

Фото

У Дніпрі розгляд апеляційної скарги генерал-майора Віктора Назарова, визнаного судом першої інстанції винним у службовому недбальстві, яке призвело до загибелі 49 українських військовослужбовців на борту літака Іл-76, збитого озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська, розпочнеться спочатку.

Про це стало відомо під час судового засідання в Дніпровському апеляційному суді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Новий суд, тому змінена колегія суддів. Нова колегія розпочинає розглядати апеляційну скаргу спочатку», - пояснив адвокат потерпілих Віталій Погосян, додавши, що через ліквідацію Апеляційного суду Дніпропетровської області й утворення Дніпровського апеляційного суду апеляційну скаргу тепер має розглянути колегія суддів у новому складі.

Суд над генералом Назаровим у Дніпрі/ Фото Миколи М'якшикова

За його словами, ухвала Апеляційного суду Дніпропетровської області щодо повторного дослідження матеріалів справи та рішення щодо повторної експертизи, не є чинною. Наразі не відомо, чи ухвалить таке рішення нова колегія.

Читайте також: Справа збитого Іл-76: скаргу екс-глави штабу АТО Назарова залишили без розгляду

Нинішнє судове засідання було відтерміноване через неявку частини потерпілих.

Наступне засідання призначене на 20 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, літак Іл-76 із українськими десантниками був збитий 14 червня 2014 року озброєними бойовиками в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії очолював штаб антитерористичної операції, за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Павлоградський міськрайонний суд засудив його до 7 років ув’язнення, однак Назаров подав на апеляцію. Колегія суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області 3 жовтня залишила без задоволення клопотання генерала.

Крім того, слідчі СБУ направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох замовників збиття ІЛ-76, серед яких був ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький та його помічники Андрій Патрушев і Олександр Гуреєв.

У серпні в Красногвардійському районному суді Дніпра оголошено обвинувальний акт екс-ватажкові «ЛНР» Плотницькому та двом бойовикам-терористам Гуреєву та Патрушеву, причетним до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу літака ІЛ-76 в Луганському аеропорту в 2014 році.

Наступне засідання, на якому мали заслухати 38 позовів потерпілих та допитати свідків, повинно було відбутися 11 вересня, але було перенесене судом на невизначений термін.