Російський полон: Денісова пропонує оплатити з бюджету адвокатів для моряків

Родинам взятих у полон Росією українських моряків та інших військоволонених потрібні гроші на оплату послуг адвокатів, тому питання потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова сказала на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я прошу надати доручення Міністерству у справах тимчасово окупованих територій та усім причетним міністерствам, щоб вони швидше розробили проект закону про внесення змін до відповідної програми державного бюджету на 2018 рік, щоб у цю редакцію, яка зараз є, внести військовополонених", - сказала Денісова.

Вона пропонує надати родинам військоволонених з тих коштів, які нині є у бюджеті, допомогу, яка передбачена на політв'язнів, аби вони мали змогу оплатити послуги захисників.

За її словами, вже заарештовано 15 моряків. Крім того, так званий суд у Сімферополі вирішить долю ще 9 військовополонених. "Я думаю, там теж буде така ж доля, як і в інших. Їх затримують та розмістять у слідчому ізоляторі у Сімферополі", - сказала Омбудсман.

Читайте також: РФ влаштує спектакль із "судового процесу" над українськими моряками - Порошенко

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназівці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На них перебувало 24 моряки.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.