Держслужба порахувала, скільки ромів отримали паспорт України за три роки

Упродовж останніх трьох років близько 8,5 тисяч ромів отримали документи в Україні.

Про це з посиланням на Державну міграційну службу повідомляє прес-служба МВС.

“Ефективна співпраця та спільні зусилля міграційної служби, Міністерства юстиції, місцевих органів влади, ромських медіаторів, представників неурядових та міжнародних організацій зумовлюють постійне зростання кількості фактів успішного документування ромів в останні роки. Лише протягом останніх трьох років в Україні близько 8,5 тисяч ромів отримали паспорт громадянина України”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед основних проблем, які призводять до ускладнень в отриманні ідентифікаційних документів представниками ромської громади, є складність отримання свідоцтв про народження та документів, які підтверджують належність до громадянства України.

Уточнюється, що також інколи виникають ускладнення із ідентифікацією, оскільки особа може бути документованою в Україні виключно, якщо її особу встановлено відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: Кияни можуть заповнювати заяви на біометричний паспорт онлайн

“Людина без документів - це людина без прав та обов'язків, невидима для держави. Відсутність ідентифікаційних документів призводить до порушень прав людини та зростання злочинності. Саме тому документування ромів має бути одним з головних пріоритетів не лише міграційної служби та інших органів влади, але й місцевих громад, де компактно проживають роми”, - наголосили у МВС.

У МВС підкреслили, що ДМС співпрацює з медіаторами, правозахисниками та представниками неурядових організацій в рамках виконання Урядового Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.